Tee omakapitali inventuur veel enne aasta lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hedi Wahtramäe
Hedi Wahtramäe Foto: EY

Vähe on räägitud sellest, et lisaks täiendavale aruandlusele seoses käibemaksukohustuslaste vaheliste ostude ja müükidega (esmane deklareerimine 22.12.2014, v.a. pikenduse saanud ettevõtted) hakkab 2015. aastast kehtima täiendav maksuarvestuse raporteerimise kohustus ka seoses tulumaksuarvestusega.

Nimelt võeti juuli alguses vastu seadusemuudatused (RT I, 11.07.2014, 5), millega täiendati tulumaksuseaduse rakendussätteid (§ 61 lõige 44) kohustusega deklareerida kasumi jaotamise ja muude omakapitali väljamaksete tulumaksukohustust mõjutavad asjaolud. Lihtsamalt öeldes peab informeerima maksuhaldurit edaspidi jooksvalt saadud dividendidest, välisriigis püsiva tegevuskoha kaudu teenitud kasumitest, omakapitali sissemaksetest jms.

Kindlasti pole see kontimurdev ülesanne, kuna vastavaid laekumisi saadakse või tulu tekib tõenäoliselt vaid mõnel kuul aastas. Siiski, enne 2015. aastat omandatud õigused tuleb maksuhaldurile deklareerida 2015 jaanuari TSD-l ehk 10. veebruariks 2015.

Selle kohustusega seoses tahan meelde tuletada, et 31. detsember 2014 on viimane päev, mil dividendide jaotamisel on võimalik kasutada nn k-koefitsienti, enne 2003. aastat üle kantud tulumaksu mahaavamise õigust ja mõningad muid välisriigist saadud dividendidelt kinnipeetud või nende aluseks olevalt kasumilt välisriigis tasutud tulumaksu osa mahaarvamisi (TuMS § 60 ja § 61 lg-d 27 ja 28). Hilisemalt makstud dividendid, mis makstakse näiteks kuni 1999. aastani teenitud kasumist, kuuluvad täies ulatuses tulumaksuga maksustamisele (järgmisest aastast siis maksumääraga 20%).

Loodetavasti on paljud äriühingud selle omakapitali analüüsi juba teinud. Mõnel juhul võib algandmete tuvastamine olla aga üsna keerukas – puudub detailne informatsioon raamatupidamisperioodide kohta, mis on vanemad kui 7 aastat, raamatupidajad ja juhtkond on vahetunud, äriühing on teinud läbii mitmeid ühinemisi ja/või jagunemisi.

Igal juhul on kohusetundlikul juhatusel viimane aeg selline arvestus koostada ning vajadusel (kui tulumaksusääst on oluline) kutsuda veel enne aasta lõppu kokku üldkoosolek kasumi jaotamise otsustamiseks, et kasutada viimast korda kadumisele määratud maksusoodustusi.

Autor: Hedi Wahtramäe, EY maksuosakonna vanem juhtivkonsultant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles