Ministeerium: keemiatööstuse liidu kampaania tekitab hämmeldust

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Keemiatööstuse Liidu täna alanud keskkonnatasude tõstmise vastane kampaania tekitab hämmeldust ning meenutab suure hooga lahtisest uksest sissemurdmist, teatas keskkonnaministeerium.

«Ettevõtetega käivad tasude üle arutelud juba mitmendat kuud. Septembri alguses tegi keskkonnaminister tasude muutust puudutava tasakaalustsenaariumi ettepaneku, mis paneks tasud paika kümneks aastaks ja mis võtaks arvesse nii keskkonna hoidmise ja negatiivse mõju vähendamise vajaduse kui ka tööstuse huve,» teatas ministeerium oma vastulauses. «Selle järgi jääks tasude kasv vahemikku 3-10 protsenti. See arvestab võimalikult palju nii kohaliku piirkonna tööturu, looduskeskkonna kui tööstuse huvidega. Praegune massiivne tänavakampaania tekitab käimasolevate konstruktiivsete arutelude kontekstis hämmeldust ning meenutab suure hooga lahtisest uksest sissemurdmist.»

«Põlevkivisektor annab neli protsenti Eesti sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ning on Ida-Virumaa üks tähtsamaid tööstusharusid. Samal ajal mõjutab Eesti olulisima maavara kaevandamine ja töötlemine tugevasti nii kohalikku piirkonda kui ka riigi keskkonnakasutust tervikuna. 2015. aastal kompenseerib ettevõte ühe tonni põlevkivi kaevandamisõiguse eest 1 euro ja 53 senti. Keskkonnatasude külmutamine sellele tasemele tähendaks, et maksumaksjate taastumatu vara antakse ka 10 aasta pärast ära selle hinnaga,» lisas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles