Nobeli majanduspreemia läks turumonopolide uurijale

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Tirole
Jean Tirole Foto: www.fete-connaissance.fr

Nobeli majanduspreemia läks sel aastal Tolouse ülikooli professorile  Jean Tirole’le tema uuringute eest turumonopolide ja suurte ettevõtete mõju uurimise eest.

Paljudes majandusharudes domineerivad kas mõned suured ettevõtted või üksikud monopolid. Kui taolisi turge ei reguleerita, on tihti tulemuseks sotsiaalselt ebasoovitavad tulemused – kõrgemad hinnad, kehva tootlikkusega ettevõtted, mille tegevus võib kahjustada produktiivsemate ettevõtete tegevust.

Alates kaheksakümnendate aastate keskelt on Jean Tirole uurimistööd toonud uue hingamise monopolide uurimisele. Tema teadustööde tulemused annavad vastuse küsimusele, kuidas peaksid valitsused tegelema suurte ettevõtete ühinemiste ja kartellidega ning kuidas reguleerida monopole.

Enne Tirole’i otsisid poliitikud ja teadlased ühesugust vastust kõikidele majandusharudele. Peamiselt kasutati lihtsaid printsiipe nagu teatud monopolistidele hinnalae kehtestamine või konkurentide vahelise koostöö keelamine. Tirole tööd näitasid, et teoreetiliselt võivad sellised piirangud tehe teatud tingimustes head, aga teistes tingimustes tuua rohkem kahju kui kasu.

Hinnalagi võib olla tugevaks motivaatoriks langetada hindu, mis on hea, aga samal ajal võimaldavad ettevõtetel teenida liigsuuri kasumeid.

Koostöö hindade kujundamisel on halb, aga koostöö patentide valdkonnas võib tuua kasu kõigile.

Tirole teadustööd on toodud üldine raamistik tingimustes erinevatele majandusharudele alates pangandusest lõpetades telekommunikatsiooniga, kuidas monopoolseid suhteid reguleerida. Tema tööd aitavad valitustel luua tingimused selleks, et mõjuvõimsad ettevõtted muutuksid tootlikemaks ning samal ajal hoida ära konkurentidele ja klientidele kahju tekitamist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles