Estlink 2 muhvide vahetus tõi kõrgema elektrihinna

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probleemne Estlink 2 tagasivoolukaabli jätkumuhv, mis ei kaitse kaablit piisavalt niiskuse eest.
Probleemne Estlink 2 tagasivoolukaabli jätkumuhv, mis ei kaitse kaablit piisavalt niiskuse eest. Foto: Elering

Eesti-Soome elektriühendus Estlink 2 töö on seisatud varem korduvalt probleeme tekitanud muhvide vahetuse tõttu; seetõttu on Eesti elektribörsil ka hind kõrgem kui eelmisel nädalal.

Võrguettevõtte Elering kommunikatsioonijuhi Ain Kösteri sõnul algas muhvide vahetus eile. «Eile alustati ühenduskohtade lahtikaevamist,» rääkis ta. «Täna on juba esimesed muhvid lahti lõigatud.»

Plaani kohaselt töötab Estlink 2 kallal vahetustega neli ühenduse ehitanud firma Nexans muhvimeeste brigaadi, muhvide asendamine kestab 12. oktoobrist kuni 21. oktoobrini.

«Praegu sujub kõik plaanipäraselt,» ütles Köster. «On võimalik, et töödega saadakse ka varem valmis, aga seda ei hakka praegu ennustama.»

Estlink 2 tagasivoolukaabli jätkumuhvide kehv isolatsioon on seni põhjustanud kaks aasta alguses käiku lastud elektriühenduse rivist välja langemist. Nexans vahetab nüüd kõik 11 jätkumuhvi garantiikorras täiustatud konstruktsiooniga muhvidega.

Täna hommikust kerkis elektrihind Nord Pool Spot Eesti piirkonnas üle 74 euro megavatt-tunni eest, samas kui Soome hinnapiirkonnas maksab 1 MWh täna 38-44 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles