Seli kohtus: ma pole süüdi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neinar Seli Harju maakohtus
Neinar Seli Harju maakohtus Foto: Liis Treimann

Eesti Olümpiakomitee (EOK) president ja Tallinnas Sadama nõukogu esimees Neinar Seli, kes toimingupiirangu teadva rikkumise süüdistusega täna kohtu ette astus, ütles Harju maakohtus alanud protsessil, et süüdistuse sisu pole talle arusaadav ja ta ei tunnista ennast süüdi.

Seli kaitsja Marko Kairjak taotles istungi alguses protsessi kinniseks kuulutamist, viidates sellele, et osa tõenditest puudutavad Tallinna Sadama nõukogu sisemist töökorraldust, mis võib olla seotud ärisaladusega. Kaitsja sõnul on istungil kavas esitada nõukogu koosoleku helisalvestus ja protokoll, mis sisaldavad muid aruteluobjekte ja need võivad kahjustada Tallinna Sadama turupositsiooni.

Ta lisas, et ka Tallinna Sadama sponsorluspoliitika sisaldab ärisaladust.

Samuti taotles kaitsja eraldi tänase kohtuistungi kinniseks kuulutamist ja ajakirjanike eemaldamist saalist, kuna homme on kavas kuulata tunnistajaid ning täna istungil räägitu avaldamine ajakirjanduses võib tunnistajaid mõjutada.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus nimetas taotlust üldsõnaliseks, kuna arutlusele tulev teave on üldteada. Ta märkis, et Tallinna Sadama kodulehel on põhikiri ja sponsorluse põhimõtted avaldatud ning ka toetused on saajate kaupa sealt kättesaadavad. Prokuröri sõnul ei kahjusta teabe avalikustamine vaba konkurentsi ja Tallinna Sadama majandustegevust.

Prokurör lisas, et süüdistuse sisu on juba ammu avalik ja ta ei mõista, kuidas saaks täna istungil räägitu tunnistajaid mõjutada.

Kohus otsustas jätkata istungit avalikuna. Kohtunik Külli Iisopi sõnul võib kaitsja igal juhtumil eraldi esitada taotluse istungi kinniseks kuulutamiseks, kui ärisaladust puudutav materjal istungil avalikustamisele tuleb.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja riigiprokuratuur alustasid mullu novembris kriminaalmenetlust, et uurida, mis asjaoludel tegi Tallinna Sadama nõukogu otsuse annetada Eesti Olümpiakomiteele veerand miljonit eurot.

Ajend oli asjaolu, et korraga kahel toolil istuv ehk Tallinna Sadama nõukogu juhtiv ja olümpiakomitee presidendi ametit pidav Neinar Seli hääletas oktoobris Tallinna Sadama nõukogu koosolekul enda juhitud EOK-le 250 000 euro eraldamise poolt, kuigi saanuks end taandada ja vältida korruptsioonivastase seadusega vastuollu minekut.

Kui Seli süüdi mõistetakse, võib teda oodata rahaline karistus 30–500 päevamäära ulatuses või kuni üheaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles