Peep Sooman: trendide narrid

Peep Sooman
, Pindi Kinnisvara juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Sooman
Peep Sooman Foto: Liis Treimann

Kinnisvaraturul on olnud alati mõni tootekategooria teistest edukam, sest miski nähtamatu jõud on selle trendikaks muutnud. Pahatihti tuleb aga takkajärele tunnistada, et trend on läinud maksma lubamatult palju. Isegi nii palju, et seda jampsi helbid veel aastaid, kirjutab Pindi kinnisvara juhatuse liige.

Kes ei mäletaks, et üks esimesi trendisõnu kinnisvaraturul oli euroremont. 90-kraadised nurgad, soojapidavad heli-, ja paraku ka hapnikukindlad plastpakettaknad, ning särav kasetooni laminaatparkett pidid olema iga endast lugupidava kodaniku tulevikukodus. Nõukaaja inimesele oli see esimene võimalus tunda end kodus nagu välismaal. Ei olegi midagi paha öelda – ega tänapäevalgi paneelikasse palju rohkem investeerida tahaks. Kuid asjaolu, et toona panid ajugeeniused samasuguse «sisseseade» ka näiteks Rataskaevu tänava 14. sajandil ehitatud majja, oli pehmelt öeldes debiilsus. Õnneks tehti sedasorti rumalusi suhteliselt lühikest aega.

Vahepeal nagu trenditooteid polnudki. Inimesed tiksusid õnnelikult oma euroremonditud korterites, kuniks järsku jõuti järeldusele, et see kõik on lame. Märksõnaks muutus isikupära. Lademetes hakati renoveerima vanu puitelamuid. Loomulikult olid pooled neist korrastatud ainult väliselt – suur kanister punast värvi fassaadile ja teine kanister pruuni trepikoja tarvis ning eriti trenditeadlikule ja ökostiili hindavale esimese laine hipsterlusele oligi alus pandud. Aasta oli siis 1998 ja natuke edasi.

Kahjuks jäid majad soojustamata, katus korrastamata, vundament sättimata ja nendest trenditeadlikeist trenditeadlikuimad pidid kannatama ärklikorrusel põrgukuumust ning soklit tuli lisaks pereliikmetele jagada ka keldrikakanditega.

Uus aastatuhat saabus koos revolutsiooniga kinnisvaraarenduses, mil ehitati peenraha eest ostetud vanadest paekivist tööstuskompleksidest kortereid ja müüdi need hingehinnaga maha lollidele, kes hakkasid elama viie meetri kõrguste lagedega loft’ide kahel esimesel meetril, kuid kütsid kahte viimast. Termofüüsika, teate küll.

Üks trendiguru ütles kunagi, et tegelikult ei olnud seal üldse väga külm, kui püsti seisid. Aga lastel pidid soojad riided siiski seljas püsima.

Järgnes juba paljudele tuttavam hullus. Aastate 2005–2007 üks märksõnu on siiani (ja jääbki) pea Tallinna-täis tohutu nõudluse kasvu tõttu tõeliselt s.....i ehitatud uusi maju. Uutel majadel puudusid näiteks rõdud, rääkimata panipaikadest. Kuid nõudlus määras kõik.

Koos rõdudeta kortermajadega tulid põllumajad. Pahatahtlikud nimetasid neid kipskarpideks, tegelikult asi nii hull ei olnud – välisseinu küll keegi kipsist ei teinud, muidu poleks maja üht vihmagi vastu pidanud ja toode oleks enne ära sulanud, kui ostjaga notarisse oleks jõutud.

Aga asfalteeritud sõiduteid ei olnud, drenaaži ka mitte, ühistranspordipeatus oli küll valmis, aga busse polnud, naabreid nagu ka eriti mitte, kool asus kümne kilomeetri kaugusel ja vanemad muutusid laste taksojuhtideks.

Ja siis tuli masu … Algas võlgade kinnimaksmine ja olelusvõitlus töökohtade pärast. Lõputud tunnid pankurite, kohtutäiturite, pankrotihaldurite ja võlausaldajatega. Järjekorrad töötukassa ukse taga. Nüüd on masu läbi ja uus põlvkond peale kasvamas. Ja juba tundub, et oleme sujuvalt uuele ringile minemas … Minibuum Kalamajas. Loft’id Koplis. Paar aastat tööturul olnud noored uutes kortermajades. Muideks, eramutega tehakse praegu Harjumaal tehinguid samas tempos kui 2007. aastal … Võib juhtuda, et ajalugu ei kordu. Aga tundub ebausutav.

Järgmises numbris kirjutab Peep Sooman, kuidas erinevate objektitüüpide hinnaliikumised omavahelises seoses on.

Peep Sooman on Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juht ja Pindi Kinnisvara juhatuse liige. Kinnismõtte kolumnis esitab ta isiklikke vaateid. Artikkel ilmus Postimehe kinnisvara erilehes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles