Riigiasutused ja haiglad on suurimad tööjõumaksude maksjad

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkindlustusamet. Pilt on illustratiivne
Sotsiaalkindlustusamet. Pilt on illustratiivne Foto: Peeter Langovits

Maksu- ja tolliameti avalikustatud Eestis augustis ja septembris makstud maksude tabelis on suurimad tööjõumaksude ja maksete maksjad riigiasutused ja sihtasutustena registreeritud haiglad.

Kõige suurem tööjõumaksude (sotsiaalmaks, tulumaks) ja maksete (töötuskindlustus, kogumispension) maksja on konkurentsitult sotsiaalkindlustusamet — 23,6 miljonit eurot. Selle tulemusega on amet Eesti üldises maksumaksjate edetabelis teisel kohal, Neste Eesti AS järel ja Philip Morris Eesti OÜ ees.

Ka järgmised viis suuremat tööjõumaksude ja maksete tasujat on mitte-äriühingud. Politsei- ja piirivalveamet maksis kahe kuuga tööjõumaksude ja maksetena 7,3 miljonit eurot ja kaitsevägi 6,1 miljonit eurot. Järgnevad sihtasutus Tartu Ülikooli Kliinik (5 mln), Eesti Töötukassa (4,8 mln) ja teine sihtasutus, Põhja-Eesti Regionaalhaigla (4,4 mln).

Järgmised kolm tööjõumaksude esikümnes olevat maksumaksjat on äriühingud Elion (3,9 mln), Eesti Energia Kaevandused (3,8 mln) ja Swedbank (3,7 mln). Esikümne lõpetab Tartu Ülikool (3,7 mln).

Et riigiasutused tasuvad peamiselt tööjõumakse, on nende makstud riiklike maksude summa väiksem kui tööjõumaksude ja maksete summa, sest riiklikes maksudes ei sisaldu kogumispensioni ja töötuskindlustuse maksed, selgitas maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits.

«Kui tasutud riiklike maksude summa on null või väiksem kui tööjõumaksude ja maksete summa, siis võib lisaks maksude mittetasumisele põhjus olla, et tegemist on eksportiva ettevõttega, ettevõttel on selles perioodis soetus suurem kui müük, või isik kuulub käibemaksugruppi, kus grupi esindusisik deklareerib ka teiste grupi ettevõte käibe ja tasub käibemaksu,» lisas Laurits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles