Füüsilised isikud hakkavad PRIA toetustelt tulumaksu maksma

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljalõikus.
Viljalõikus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Uuest aastast hakatakse tulumaksuga maksustama ka FIEna mitte tegutsevatele isikutele makstavaid põllumajandustoetuseid, et füüsiliste isikute ja FIEde toetuste maksustamine oleks sarnasem, teatas rahandusministeerium.

Praegu on toetused füüsiliste isikute puhul maksustatavad ainult siis, kui saaja on füüsilisest isikust ettevõtja. Ministeeriumi hinnangul põhjustab selline olukord turumoonutusi, millele on juhtinud tähelepanu ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Füüsiliste isikute põllumajandustoetuste maksuvabastus on koja hinnangul viinud selleni, et maaomanikud soovivad ise ühtset pindalatoetust taotleda ning pole huvitatud maa rentimisest aktiivsetele põllumajandustootjatele, soovimata renditulult tulumaksu maksta.

Rahandusministeeriumi arvates on põllumajandustoetuste laiem maksustamine on põhjendatud, sest nende maksmisega hüvitatakse põllumajandustootjatele või erametsaomanikele saamata jääv tulu või kompenseeritakse muul moel turutõrkeid või makstakse toetust mingi tegevusega seoses.

Mitme toetuse iseloom on selline, et selle saaja peakski olema ettevõtjana registreeritud; sel juhul maksustatakse toetus tulumaksuga ka kehtiva seaduse alusel muu ettevõtlustulu hulgas. Kui maksustatavaks muutuva toetuse saamisega kaasneb kulude tegemise vajadus, on toetuse saajal võimalik registreerida end füüsilisest isikust ettevõtjana ja tulu saamisega seotud kulud toetusest maha arvata, teatas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles