Aiandussektor on hädas hooajatööliste leidmisega

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed maasikapõllul.
Inimesed maasikapõllul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti aiandusliit saatis põllumajandusministeeriumile pöördumise, milles palutakse abi tööjõupuuduse leevendamiseks hooajatöödel.

«Seoses inimeste väljarändega ja kolmandatest riikidest ajutise tööjõu sissetoomist mittesoosiva poliitikaga riigi poolt on aiandustootjad üha enam hädas saagi koristusega, kuna töökäsi ei jätku,» selgitas pöördumises aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin.

Tema sõnul on üks võimalus küll õpilaste töömalev, aga seal on kohti vähem kui soovijaid. «Lisaks peab ettevõtja kooliõpilasele makstavalt palgalt tasuma tööandja maksud. Selline olukord ei innusta tööandjat koolinoori hooajatöödel kasutama,» ütles ta.

Eesti Aiandusliit näeb olukorras väljapääsu, kui riik astuks samme tööandjate motiveerimiseks ja noorte töökasvatuse edendamiseks leevendades tööandja maksustamist. Eeskujuks võiks võtta naaberriigi ja meie tootja lähima konkurendi Soome, kes on sarnaseid meetmeid praktiseerinud juba aastakümneid ja seda tulemuslikult.

Aiandusliit teeb kaks ettepanekut:

1. Alustada teiste asjaomaste ministeeriumitega läbirääkimisi tööandjale maksusoodustuste tegemiseks ajutise tööjõu palkamisel (näiteks tööandja vabastamine sotsiaalmaksust vms). Periood kuni 2-3 kuud õpilaste/üliõpilaste suvevaheajal. See aitaks tekitada noortel tööharjumust ja taskuraha saaksid teenida ka need, kes töömalevasse ei mahu.

2. Alustada teiste asjaomaste ministeeriumitega läbirääkimisi kolmandatest riikidest ajutiselt hooajatöödeks sissetoodava tööjõu tingimuste võrdsustamiseks naaberriikidega. Liit soovib, et Eesti võrdsustaks tingimused naaberriikidega, kellega Eesti ettevõtted peavad lähiturgudel konkureerima. «Mõistame Eesti riigi taotlust intelligentsete ja hästi tasustatud töökohtade loomisel, kuid keegi peab ka kõik need intelligentsed töötajad ära toitma ja nende jaoks põllult saagi koristama,» kirjutas Strastin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles