Suure suli mainega pärnakas pistis käe rootslaste taskusse

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taivo Luik on tuntud mitme skandaali poolest, sedakorda süüdistavad koduremontijaist rootslased, et Luik võttis küll ettemaksu, kuid tema firma jättis töö pooleli.
Taivo Luik on tuntud mitme skandaali poolest, sedakorda süüdistavad koduremontijaist rootslased, et Luik võttis küll ettemaksu, kuid tema firma jättis töö pooleli. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Kui Rootsis tööd otsivad Eesti ehitajad põrkuvad eelarvamustele ja alandavatele kahtlustustele, võivad nad «tänusõna» saata Pärnumaalt pärit isale ja pojale Meelis ja Taivo Luigele. Stockholmi korteriomanik ja kohalik arhitekt süüdistavad seda paari ligi 214 000 euro suuruse summa väljapetmises.

Reformierakonna nimekirjas kohalikel valimistel kandideerinud Tahkuranna vallavolikogu liige Taivo Luik elab justkui tööka ja abivalmi eestlase musterelu. Mees peab koos abikaasaga puhketalu, talvel rõõmustab lapsi palgalise jõuluvanana ning ilmaliku matjana leevendab omaste leina.

Kuid selle tööka, viisaka ja usaldusväärselt kõlava jutuga mehe elu vürtsitavad faktid, mis on pannud punastama isegi elumere tormides karastunud riigikogu.

«Toon näiteks kurikuulsa Taivo Luige loo, kes vahetult Eesti Vabariigi 92. aastapäeva künnisel ehk 22. veebruaril pääseb silmusest, kuna tema riigilt 17 miljoni krooni (üle 1 mln euro – toim) väljapetmise kohtuasi aegub,» ütles 2010. aasta 10. veebruaril riigikogu kõnepuldist pärnakas Mark Soosaar.

Kui Soosaare mainitud maksupettus toimus 1998. aastal, siis 2005. aastal astus Luik rambivalgusesse juba teise kõmulise kuriteoga. Nimelt andis ta Kihnu vallavanemale Johannes Lea­sele otse politsei üles pandud kaamerate vaateväljas 8300 eurot altkäemaksu, mille eest sai aasta ja kuus kuud tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga.

Näib, et Luige tunnuslauseks sobiks «Üks temp korraga», sest uut tehingut asus ta ette valmistama kohe pärast karistuse ärakandmist.

Mees ostis kaks aastat tagasi riiulilt ehitusfirma Ritmerald ja andis sellele nime Swancom. Uus ettevõte andis mehele tuule tiibadesse, et suunduda rahvusvahelisse ärisse – Rootsimaale. Pärnu surnumatja saatis oma poja, aastaid Rootsis elanud ja seal juba ka seadusega pahuksisse sattunud Meelis Luige oma ettevõttele kliente otsima.

«Meelis jalutas ise eelmisel aastal minu büroosse ja rääkis oma Rootsis registreeritud ehitusfirmast,» meenutas Stockholmi arhitekt Anna-Karin Ljungh. «Remontisin samal ajal oma suvemaja ja otsustasin, et kasutan sülle kukkunud odavamat võimalust. Olin alguses väga rahul, sest kõik tööd olid hästi tehtud.»

Tublist Eesti ehitajast vaimustatud arhitekt tõttas nüüd meest soovitama oma vastsele kliendile Jan Gifvarsile, kes soovis laiendada Norrbackagatanil asuvat korterit elumaja pööningule. «Meelis rääkis siis oma ehitusäris kogenud isa Eesti firmast, kelle kaudu oleks võimalik materjale odavamalt saada,» meenutas Ljungh.

«Olin tema pakkumisest nii huvitatud, sest mul oli hea oma kliendile sobivat ehitajat pakkuda. Mul polnud õrna aimugi, et see kõik oli vaid bluff. Mul polnud varem kogemust, et võidakse petta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles