Ungari võitlus IMFiga loob olulise pretsedendi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: SCANPIX

Ungari otsus Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) enda rahandusliku iseseisvuse eest võidelda võib olla teistele riikidele tähtis pretsedent.

«See võib olla teistele riikidele väga oluline pretsedent,» lausus Washingtoni majandus- ja poliitikauuringute keskuse analüütik  ning IMFi kriitik Mark Weisbrot The Wall Street Journalile. «Suhtumises peaks olema rohkem paidlikkust ja ratsionaalsust,» lisas ta.

IMFi ja Ungari valitsuse läbirääkimised 25,9 miljaradi dollari suuruse laenu üle katkesid juuli lõpus. Põhjuseks IMFi kartused, et valitsus lükkab eelarvepuudujäägi ohjamiseks vajalikud otsused edasi. Valuutafond nõuab, et Ungari valitsus vähendaks eelarvepuudujääki eelmise aasta 4 protsendi tasemelt tänavu 3,8 protsendile ja  tuleval aastal 3 protsendini. Fond oleks tahtnud läbirääkimisi edasi pidada, kuid riigi peaminister Viktor Orban otsustas omapäi edasi tegutseda, kinnitades, et riik saab hakkama ka ilma IMFi ja Euroopa Liidu abita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles