Palo: droonidele tuleks kehtestada üleeuroopalised reeglid

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kullerifirma DHL presenteeris septembris oma drooni, mis hakkab pakke kohale toimetama.
Saksa kullerifirma DHL presenteeris septembris oma drooni, mis hakkab pakke kohale toimetama. Foto: Nikolai Wolff Fotoetage / AP

Majandus- ja taristuminister Urve Palo ütles kolmapäeval Euroopa Liidu transpordiministrite kohtumisel Luxembourgis, et kaugjuhitavate õhusõidukite (droonide) tsiviilkasutusele tuleks määrata ühtsed üleeuroopalised nõuded.

Eesti seisukoht on, et regulatsioonide väljatöötamine peab toimuma Euroopa Liidu liikmesriikide ja turul tegutsevate ettevõtete koostöös. «On tähtis, et regulatsioonid oleksid kooskõlas isiku andmekaitse põhimõtetega, tagamaks inimeste privaatsus. Samuti peaksid droonide kasutajad olema kindlustatud,» rääkis Palo.

Palo sõnul peab regulatsioonide pearõhk olema kaugjuhitavate õhusõidukite ohutusnõuetel. «Regulatsiooni töötame eelkõige välja seetõttu, et tagada ohutus lennuliikluses ka olukorras, kus lendavaid objekte tuleb järjest juurde,» lausus ta.

Ühtsed tehnilised nõuded töötaks plaani kohaselt välja Euroopa Lennuohutusagentuur (EASA) ning need baseeruvad riskianalüüsil. Suurematele ja keerukametele õhusõidukitele peaks plaani kohaselt kehtima rangemad nõuded.

Õhusõidukite sertifitseerimine jääb kava kohaselt EASAle, liikmesriigid hakkavad kontrollima õhusõidukite ohutusnõuete täitmist (õhusõidukite hooldus, lennutegevus, personali load). Suures plaanis võiks regulatiivne ning järelevalvealane korraldus järgida lennunduses kasutusel olevat süsteemi.

Laiema vastukaja saamiseks on Euroopa Komisjon korraldanud droonide reguleerimiseks avaliku konsultatsiooni, mille tähtaeg on 24. oktoober ja mis on avatud kõigile huvigruppidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles