Elisa tuleb turule uue sisuteenusega

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei esindaja Yang Ge räägib oma firmast
Huawei esindaja Yang Ge räägib oma firmast Foto: Majandus24

Mobiilioperaatori Elisa erakliendiüksuse juht Andrus Hiiepuu andis mõista, et lähemal ajal kavatseb Elisa hakata klientidele pakkuma oma loodud sisuteenust.

«Räägime sellest täpsemalt umbes kuu aja pärast,» lubas Hiiepuu ja ei soovinud uudiselt esialgu rohkem katet tõmmata. Kogu maailmas on mobiili- ja internetiteenuse pakkujad mures selle pärast, et nende investeeringutega loodud taristus teevad raha teised, need, kes sisuteenuseid arendavad. Seega on loomulik, et internetipakkujad näevad loomuliku arenguna sisuteenuste juurde liikumist.

Sisuteenuse-teema tuli Hiiepuuga jutuks Elisa uute investeeringuplaanide tutvustamisel. Firma lõi käed Hiina tehnoloogiagigandi Huaweiga, kellega koostöös kavatsetakse lähiajal 99 protsenti Eesti territooriumist katta kiire 4G võrguga. Aastatel 2014-2016 püstitab Elisa üle Eesti senisest kaks korda ning Tallinnasse, kus asustatus on kõige tihedam, senisest kolm korda rohkem tugijaamasid.

Mis veel olulisem, Elisa uuring näitas, et 80 protsenti 4G kasutamise ajast toimub siseruumides – mis Eesti kliimat arvestades ootuspärane. Seepärast võetakse kasutusele 800 MHz sagedus, mis hoonetes paremini levib. Kui vabaneb 700 MHz sagedus, pareneb levi veelgi.

Kui nelja aasta eest ootas mobiilse andmeside klient teenuselt, et saaks vahel e-posti ja uudiseid lugeda, siis täna on nõudmised märgatavalt kasvanud. Lisaks sõnumite lugemisele eeldavad inimesed, et saavad mobiilseadmega reaalajas täispikka filmi vaadata. Ja seda kõike konkurentsivõimelise hinna eest.

Elisa tehnoloogiaüksuse võrgujuht Andrus Kaarelson rääkis, et sujuvama kasutuskogemuse saavutamiseks hakkab Elisa uurima, kuidas inimesed oma nutiseadmeid kasutavad ja milline on nende rahulolu. Varem töödeldi tehnilisi andmeid: selles kärjes on nii ja nii mitu kasutajat, keskmine kiirus  ja andmemaht jälle niisugune. Kasutuskogemuse uurimine tähendab seda, et 100 vabatahtlikku Elisa klienti annavad tagasisidet, kui rahul nad on erinevate teenusetüüpide, näiteks video voogedastusega Elisa võrgus.

Uus koostööpartner Huawei on maailmas juhtiv jõud 4G andmeside alal ja valmistab juba ette 5G põlvkonda. Elisa sõnul on Huawei maailma parim ja seega peaks ka Elisa suutma pakkuda parimat 4G andmesidet. Erandina konkurentidest, kes võrguvahendid kõik ühe tarnija käest saavad, valib Elisa erinevate platvormide jaoks erinevad tarnijad, kes just selles segmendis tugevad. Nii tegeleb kõneteenuse edastamisega Nokia Siemensi raudvara, IP tuumikvõrgu jaoks on AlcatelLucent, andmesidekeskus pärineb Ericssonilt ning 4G Huaweilt. Selle strateegia eesmärk on igas valdkonnas koostööd teha maailma tippudega. Hiiepuu sõnul on Huawei seadmed näiteks konkurentidest 30 protsenti madalama energiatarbega.

Huawei esindaja Yang Ge tõhutas, et Huawei on maailma suurim modemite ja ka võrguseadmete tootja. Ettevõte tegutseb kuuel mandril ning käesoleva aasta statistika alusel omab maailmas LTE võrkude väljaarendamisel liidripositsiooni, hoides enda käes 40 protsenti turuosa 4G lepingutest. Praegu on Huaweil Eestis viis töötajat, kuid ettevõtte juhtimis- ja struktuuriüksused paiknevad meile geograafiliselt lähedastest Euroopa riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles