Saksamaa rühib vankumatult nullpuudujäägi poole

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Kuigi Saksa majandus näib vaaruvat languse veerel, ei paista valitsusest ühtegi märki kompromissist eelarvedistsipliiniga.

«Kahtlused meie eelarvepoliitika suhtes kahjustaksid meid palju rohkem kui mistahes lühiajaline kasvu stimuleerimise programm,» ütles esmaspäeval Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

Nagu kirjutab Financial Times, andsid võimukoalitsiooni parlamendiliikmed eile oma esimese ühise pressikonverentsi. Majandusasju arutades – muuhulgas energiat, maanteemakse ja infrastruktuuri investeeringuid – ei üritanud keegi seada küsimärgi alla valitsuse tootemit, milleks on tõotus kärpida riigieelarve puudujääk tuleval aastal olematuks.

Vaatamata kasvavale majanduslanguse riskile ning hoolimata Prantsusmaa ja Itaalia pealekäimisest euroala hüvanguks kasvu turgutada püsib valitsus kõigi eelduste kohaselt kursil.

«Must null [tasakaalus eelarve] on [Angela] Merkelile ja Schäublele väga tähtis. Sellest on saanud nende maailmavaate sümbol,» ütles Goldman Sachsi analüütik Dirk Schumacher. «Kui asjad väga alla käiksid, oleks null-laenutase küll saavutavav vaid kulutusi kärpides. Kuid ma ei arva, et asi nii hulluks läheb.»

Sama meelt on Berliini DIW majandusinstituudi juht Marcel Fratzscher: «Ma arvan, et nad jäävad oma liinile kindlaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles