Euroopa Komisjon: Eesti väikeettevõtted on kriisist taastumas

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Eesti väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted (VKE) on suutnud majandus- ja finantskriisiga kaasnenud suurtest raskustest kiiresti taastuda, teatas Euroopa Komisjoni (EK) esindus Eestis, tuginedes komisjoni väikeettevõtlusaruandele.

«Eelkõige tänu kõrge lisandväärtusega toodete ekspordi märkimisväärsele suurenemisele tootmissektoris on Eesti VKEde toodetav lisandväärtus jõudnud kriisieelsele tasemele,» teatas EK.

Negatiivse poole pealt tuuakse aruandes esile, et hõivatute osakaal Eesti VKEdes oli 2013. aastal endiselt madalam kui enne kriisi, rõhutades samas, et märkimisväärne osa buumiaastatel toimunud hõivekasvust ehitus- ja jaemüügisektoris oli jätkusuutmatu.

«Väikeettevõtete praegused raskused näitavad vajadust selle järele, et Euroopa Liit ja liikmesriigid jätkaksid jõupingutusi ettevõtluskliima parandamiseks. Kui tahame, et VKEd saavutaksid kogu ELis jätkusuutliku majanduskasvu, tuleb neil aidata leida rahastamisvõimalusi ning ületada halduslikke takistusi,» märkis Euroopa Komisjoni tööstuse ja ettevõtluse volinik Ferdinando Nelli Feroci.

Aruande kohaselt soosivad Eestis VKEde tegutsemist ettevõtlussõbralik ärikeskkond, tugev ja ettevõtete vajadustele kiiresti reageeriv haldussüsteem, arenenud ettevõtluskultuur ning uuenduslikkust ja rahvusvahelistumist soosiv ettevõtlusraamistik. Samal ajal on Eestis teistest liikmesriikidest halvemad keskkonnanäitajad ning mitte nii tõhus maksejõuetusmenetlus. Lisaks kimbutab Eesti VKEsid jätkuvalt kvalifitseeritud töötajate ja inseneride nappus ning piiratud ligipääs riskikapitalile ja muudele vähemtraditsioonilistele rahastamisallikatele.

2013. aastal moodustasid enam kui 99,8 protsenti Eesti eraettevõtlussektorist väikese või keskmise suurusega ettevõtted (üle 60 000). Neis töötas 78,1 protsenti väljapoole finantssektorit jäävate eraettevõtete töötajatest  ehk umbes 316 000 inimest (EL-28 keskmine 66,9 protsenti), kes tootsid 74,4 protsenti (ligi seitse miljardit eurot) sektori lisandväärtusest (EL-28 keskmine oli 58,1 protsenti).

Eestis, nagu ka Austrias, Belgias, Saksamaal, Taanis, Slovakkias ja Rootsis ületas väljapoole finantssektorit jäävate VKEde 2013. aastal toodetud lisandväärtus enam kui kümne protsendi võrra 2008. aasta taset.

VKEde tulemuslikkuse hindamiseks analüüsitakse Euroopa riikide tehtud edusamme väikeettevõtlusalgatuse «Small Business Act» rakendamisel. Euroopa Komisjon avaldab hindamise tulemused kord aastas. 2008. aastal vastu võetud ja 2011. aastal läbivaadatud väikeettevõtlusalgatuse eesmärk on luua VKEdele võrdsed tingimused kogu ELis ning parandada haldus- ja õiguskeskkonda, et ettevõtted saaksid ära kasutada kõiki võimalusi töökohtade loomiseks ja majanduskasvu edendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles