Euroopa Liit valimistub tagasi lükkama Prantsuse eelarvet

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin.
Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin. Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Brüsseli ametnike sõnutsi valmistub Euroopa Komisjon Prantsusmaa 2015. aasta eelarvet tagasi lükkama.

Nagu teatas septembris Prantsuse rahandusminister Michel Sapin, plaanib Pariis tulevaks aastaks 4,3-protsendilist eelarvepuudujääki – eirates lubadust saavutada kolme protsendi tase SKTst.

Nii toimides «rikuks [Prantsuse eelarve] tõsiselt» Euroopa Liidu reegleid, ütlesid euroametnikud Wall Street Journalile.

Praeguse seisuga annab Prantsuse valitsus igati mõista, et ei kavatse püksirihma pingutada ning on valmis Brüsselit proovile panema.

«Inimesed on valmis laskma suurtel poistel Brüsselis eelarve tagasi lükata,» ütles üks Euroopa Liidu ametnik.

Samaaegselt Prantsusmaaga trotsib Euroopa Liidu reegleid ka Itaalia, toetades ühtlasi Pariisi viimase kriitikas «teisi õpetama» kippuva Saksamaa aadressil. «Inimesed ei mõista, et kaalul on reeglite usaldusväärsus kui selline,» ütles teine euroametnik.

Nädalavahetusel Financial Timesile antud intervjuus nõudis Prantsuse rahandusminister Sapin Euroopalt kursimuutust – eelarvepuudujääkide kärpimise ajakava leevendamist ning keskendumist riiklikele investeeringutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles