Eesti Energia uuel juhil on 2000 lammast

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hando Sutter selgitas elektrituru avanemise eel ja järel avalikkusele elektribörsi toimimise põhimõtet ja elektri hinna kõikumist.
Hando Sutter selgitas elektrituru avanemise eel ja järel avalikkusele elektribörsi toimimise põhimõtet ja elektri hinna kõikumist. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia nõukogu eesotsas Erkki Raasukesega valis eile õhtul toimunud koosolekul ettevõtte juhatuse esimeheks Nord Pool Spoti Balti ja Venemaa piirkonna senise juhi Hando Sutteri (44), kes alustab tööd detsembris. Leping sõlmiti kolmeks aastaks, 30. novembrini 2017.

Avalikkusele suhteliselt vähetuntud Sutter on juhina töötanud juba 20 aastat ning tal on mehaanikainseneri kraad Tallinna Tehnikaülikoolist.

Hando Sutter on avalikkusele tuttav just eelkõige viimaste aastate töö poolest elektribörsi NPS piirkonnajuhina. Tema selgitas eestlastele elektrituru avanemisel, mis on elektribörs, kuidas seal kaubeldakse ja kuidas kujuneb börsil elektri hind. Edaspidi on ta lahkelt ja kannatlikult jaganud infot selle kohta, miks mõnel päeval elekter börsil nii kallis on.

Lisaks tööle elektribörsil kuulub Sutterile OÜ Saaremaa Ökoküla, mis on asutatud juba 1999. aastal ning kasvatab praegu lambaid ja veiseid. Saarte Hääle andmetel on Saaremaa Ökokülaga seotud ettevõtetel umbes 150 šoti mägiveist ja 2000 lammast, keda karjatakse Lääne-Saaremaa kaitsealadel. Möödunud aasta lõpul lõi Sutter innukalt kaasa võitluses poollooduslike koosluste hooldajate huvide kaitsel.

Pressiteates ütles Sutter, et Eesti Energia juhi ametiga kaasneb suur vastutus klientide, töötajate ja avalikkuse ees. «Tänan Eesti Energia nõukogu usalduse eest Eesti huvitavaima ettevõtte juhtimiseks ning luban anda oma parima meie energeetika lipulaeva edasisel arendamisel.»

Konkurss Eesti Energia uue juhi leidmiseks kuulutati välja 29. juulil, kuna viimased üheksa aastat suurettevõtet juhtinud Sandor Liive leping lõpeb 30. novembril. Mullu 975 miljoni eurose käibe ja 160 miljoni eurose kasumiga riigiettevõtte uuelt juhilt nõuti töökuulutuses magistrikraadi ning vähemalt kuueaastast tippjuhtimise kogemust juhatuse liikmena suures ettevõttes või organisatsioonis.

Sooviavaldusi laekus 20, nende seas Liivelt endalt ja näiteks Oliver Kruudalt. Juba eelmine nõukogu esimees Jüri Käo ütles, et juhi leidmiseks korraldatakse lisaks sihtotsing. Septembrist nõukogu esimehena töötav Erkki Raasuke ütles sel neljapäeval, et Sutter sellele töökohale ei kandideerinud. Seega tõenäoliselt leitigi kogenud juht Eesti Energiale sihtotsingu abil.

Erkki Raasuke on ennegi aidanud riigiasutustele kurssimuutvaid juhte leida – 2012. aastal nimetas ta tollase Estonian Airi nõukogu esimehena ametisse lennufirma tegevjuhi Jan Palméri ning aitas valida maanteeametit juhtima pankur Aivo Adamsoni. Mõlemad on uues ametis pigem hästi hakkama saanud. Eile saadetud pressiteates põhjendas Raasuke vaid, et Sutter leidis nõukogu korraldatud juhiotsingu käigus enim toetust.

Senise Eesti Energia juhi Sandor Liive juhtimisel on ettevõte teinud Raasukese sõnul läbi suure ja olulise arengu ning ta tänas meest pikaajalise pühendunud töö eest Eesti Energias. Liive töötas Eesti Energia juhatuses kokku 16 aastat – kõigepealt finantsjuhina ja hiljem juhatuse esimehena.

Eesti Energia üldkoosolek rahandusminister Jürgen Ligi isikus üles, et tema Sutterit ei tunne ja temaga kohtunud pole, kuid nõukogu kaalus juhikandidaate väga pikalt ja põhjalikult. «Minul polnud põhjust protsessi sekkuda,» nentis Ligi.

Sandor Liivele Ligil etteheiteid ei ole. «Firma oli professionaalselt juhitud, kuigi kogu aeg avalikkuse kriitika all. Tingimused on seejuures olnud väga keerulised, olukorrad on muutunud – kliimapoliitika ja poliitilised eelistused. Firma on selle kõigega hästi kohanenud ja muutnud profiili,» kirjeldas Ligi. «Ma tean, et on inimesi, sh nõukogu liikmeid, kellel on Liivega koostööprobleeme olnud, aga mitte minul.»

Eesti Energia teatas Londoni börsile, et teised juhatuse liikmed valitakse lähiajal vastavalt Sutteri soovitusele. Selle aasta novembriga lõpevad ka juhatuse liikmete Margus Kaasiku ja Raine Pajo volitused. Neljanda liikme Margus Rinki volitus kehtib 13. aprillini 2016.


Hando Sutter (44)

•    Haridus: Nõo keskkool; TTÜ, mehaanikainsener ja EBS, ärimagister

•    1994–1999 ASi ESS Group juhatuse liige

•    1999–2002 Tolaram Investmentsi kommertsdirektor

•    2002–2007 Olympic Entertainment Groupi juhatuse liige

•    2007–2009 Baltic Broadband ASi juht

•    Alates 2010 Nord Pool Spot ASi piirkonnajuht

Allikas: LinkedIn

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles