Eleringil valmis Tartu-Viljandi-Sindi uus kõrgepingeliin

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliin.
Uus Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliin. Foto: Elering

Elering võttis täna ehitajalt üle vastvalminud Tartu-Viljandi-Sindi 330/110 kV kõrgepinge õhuliini.

Uue liini ehituse peatöövõtjad olid Soome Empower OY ja selle Eesti tütarfirma Empower AS. Elering investeeris uue liini ehitusse ligi 34 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimäe sõnul rajati uus Tartu-Viljandi-Sindi liin Kesk- ja Lääne-Eesti tarbijate elektriga varustatuse kindlustamise suurendamiseks. Samas vähendab uus liin sõltuvust Ida-Virumaale kontsentreerunud elektrivõrgust.

«Tahame rajada kogu Eestit hõlmava 330 kV ringühenduse, mis annab elektrivõrgu töökindlusele uue kvaliteedi,» ütles Veskimägi.

«Vastvalminud Tartu-Viljandi-Sindi liinil on tähtis roll ka strateegilise eesmärgi saavutamisel, mis on Balti riikide ühendamine Mandri-Euroopa sagedusalaga,» lisas ta.

Tartu-Viljandi-Sindi 330/110 kV õhuliin on 162 kilomeetrit pikk. Liini rajamiseks paigaldati 406 masti, 2620 kilomeetrit faasijuhet ning 330 kilomeetrit piksekaitsetrossi.

Lepingu peatöövõtjatega sõlmis Elering 2010. aasta oktoobris, Tartu ja Viljandi vahelise liinilõigu ehitus toimus aastatel 2011-2012 ning Viljandi-Sindi liinilõigu ehitustööd lõppesid äsja Eleringi Sindi alajaama juures.

Uued liinimastid kannavad terve liini ulatuses 330 kV liini ja 110 kV liini. Lõigul Paikuse alajaamast Sindini on samadele mastidele paigaldatud kokku kolm liini – üks 330 kV liin ja kaks 110 kV liini, mis on Eleringi hallatavas võrgus unikaalne lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles