Gaasiterminali pärast algab taas võitlus

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgu selliseid LNG tankereid, nagu pildil Hollandis Rotterdamis, veel Soome lahele oodata pole, sest Eesti-Soome ühisprojekt rahastust ei saanud.
Esialgu selliseid LNG tankereid, nagu pildil Hollandis Rotterdamis, veel Soome lahele oodata pole, sest Eesti-Soome ühisprojekt rahastust ei saanud. Foto: AFP/SCANPIX

Endise majandusministri Juhan Partsi idee Eesti ja Soome ühisest veeldatud maagaasi (LNG) terminalist jooksis liiva, kui Euroo­pa Komisjon nimetas teisipäeval Tallinnas toimunud nõupidamisel ühisfirma Euroo­pa toetusraha saamiseks kõlbmatuks.  

Nii Eesti energeetikafirma Alexela Energia kui ka Soome gaasifirma Gasum teatasid, et jätkavad nüüd terminaliprojektiga teineteisest sõltumatult.

«Meie liigume Paldiski LNG terminali projektiga nüüd ise edasi, sest Euroopa ei rahasta välja pakutud kompromisslahendusi sellises määras, mis muudaks need kompromisslahendused elujõuliseks,» ütles Alexela Energia juht Marti Hääl. «Abiraha kasutamine toob endaga kaasa üpris ahistavad reeglid, millega arvestamine on mõttekas vaid üpris suure toetuse puhul.»

Sellegipoolest ei kiirusta Alexela Paldiskisse terminali rajamiseks investeerimisotsuse langetamisega, sest pole kindlust, kas konkurendid saavad oma terminali rajamiseks toetust. «Soome riik on teatanud, et subsideerib väikeste kohalike LNG terminalide rajamist,» selgitas Hääl. «Nüüd on vaja lõplikku selgust, kas Euroopa-poolse LNG projekti rahastamisega on kõik läbi, sest vastasel juhul kõhklevad nii erainvestorid kui ka pangad asjaga edasi minemast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles