Swedbank ootab tarbimise kasvu aeglustumist aasta lõpus

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik / Postimees

Swedbanki ökonomisti Liis Elmiku sõnul näitab täna avaldatud augusti tööstuse ja jaemüügi statistika seniste trendide jätkumist. Siiski ootab Swedbank neljandas kvartalis tarbimise kasvu aeglustumist.

«Juuli ja augusti statistika viitavad sellele, et kolmanda kvartali majanduskasv põhines taas peamiselt majapidamiste tarbimisel, mida soodustasid nii endiselt kiire palgakasv kui ka tarbijahindade langus, mis kergitas inimeste reaalset ostujõudu,» teatas Elmik.

Elmiku sõnul suurenes töötleva tööstuse toodangu maht juulis ja augustis tublilt, arvestades nõrka väliskeskkonda. «Tööstustoodang on Eestis sellel aastal kasvanud kiiremini kui Soomes-Rootsis vői teistes Balti riikides,» märkis ta.

«Kaks päeva tagasi avalikustatud kindlustunde indikaatorid, mis kajastavad ettevõtjate ja tarbijate hinnangut oma majanduslikule olukorrale, näitavad, et Euroopa Liidu majandus taastub, aga seda väga aeglaselt,» lisas Elmik. «Viimastel kuudel on ebakindlus Euroopa Liidu majandusarengu suhtes suurenenud ning see mõjutab eurooplaste tarbimis- ja investeerimisotsuseid.»

«Eestis on majapidamiste ja ettevõtete hinnang oma majandusliku olukorra kohta püsinud viimased viis kuud allpool oma pikaajalist keskmist. Käärid eri harude tulemustes on ka kindlustunde indikaatorites hästi näha, kuna kaubanduse kindlustunne ületab oluliselt tööstusettevõtete oma. Septembris halvenes kindlustunde indikaatori järgi aga mõlema valdkonna majanduslik olukord,» kommenteeris Elmik.

Elmiku sõnu peaks tarbimise kasv neljandas kvartalis mõnevõrra aeglustuma palgakasvu oodatava aeglustumise tõttu. «Tööstustoodangu maht lõpetab aasta loodetavasti plusspoolel, kuigi aasta lõpp kujuneb ilmselt eksporditurgude nõrkuse tõttu keeruliseks,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles