Ministeerium ootab jaekaubanduses kasvu jätkumist

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministeerium ootab järgmistel kuudel kaubanduse kasvu jätkumist.
Majandusministeerium ootab järgmistel kuudel kaubanduse kasvu jätkumist. Foto: Mihkel Maripuu

Täna avaldatud augusti jaemüügi kasvunumbrit kommenteerinud majandusministeeriumi analüütiku Karel Lemberi sõnul on kiire palgakasv toonud kaasa tugeva sisekaubanduse kasvu. Ministeerium ootab ka järgmistel kuudel jaemüügi kasvu jätkumist.

«Peamiselt vedasid kasvu toidukaubad ning rõivad. Negatiivse arenguga paistis silma sõidukikaubandus,» märkis Lember. «Toidukaupade müüki veab hindade vähenemine mitmetes kaubagruppides ning seda on oodata ka järgmistel kuudel, kui jätkuvad Venemaa sanktsioonid ja toorainete langus maailmaturul.»

Lemberi sõnul on kiire palgakasv kaasa toonud tugeva sisekaubanduse kasvu. «Viimastel kuudel on Eesti olnud stabiilselt Euroopa Liidu kolme kõige kiirema sisekaubanduse kasvuga riigi seas. Samal ajal väheneb jätkuvalt inimeste finantsvõimendus. Aastases võrdluses on Eesti residentidest kodumajapidamiste laenud suurenenud 1,5 protsendi võrra, kuid hoiused on kasvanud kaheksa protsenti, ulatudes enam kui 5,2 miljardi euroni. Seetõttu võib eeldada, et majanduskasvu aeglustudes on olemas mõningane puhver tarbimise jätkumiseks.»

«Tarbijate kindlustunne augustis küll mõnevõrra vähenes, kuid ilmselt on üks põhjus globaalne ebakindlus. See ei pruugi aga tähendada, et inimesed ostmist piiraks,» kommenteeris Lember.

«Positiivsena võib välja tuua mootorikütuse müügi suurenemise aastases võrdluses 8 protsenti. Seda näitajat võib kasutada ka majandusaktiivsuse indikaatorina, kuna selle kasv näitab, et inimesed liiguvad rohkem ning ilmselt on ka nende majanduslik olukord parem. Samuti mõjutab tulemust võitlus salakütusega.»

Lember ootab järgmistel kuudel jaemüügi kiire kasvu jätkumist. «Mõnevõrra nõrgem võib olla püsikaupade soetamine, sest tarbijad võivad kallimate kaupade ostu edasi lükata. Seda trendi kinnitab ka juba augustis teistest segmentidest nõrgem sõidukikaubandus, kus müügimaht vähenes aastaga nelja protsendi võrra.»

Lemberi sõnul võib sügiskuudel oodata sisekaubanduse kasvu jäämist 5-7 protsendi vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles