Soome kaevandusfirma Talvivaara vajab jätkamiseks kuni 200 miljonit

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvivaara rikastustehas.
Talvivaara rikastustehas. Foto: EPA

Soome kaevandusfirma Talvivaara saneerija Pekka Jaatinen teatas, et kaevandus- ja rikastamisettevõtte taaskäivitamiseks kuluks 100 kuni 200 miljonit eurot, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.

Espoo kohtule esitatud Talvivaara saneerimisettepaneku esitanud Jaatinen leiab, et firma varade, sh kaevanduse müük tooks sisse vaid mõne miljoni, küll aga läheks kaevanduse kinnipanek maksma üle 13 miljoni euro kuus ja müügiprotsess võib kesta aasta jagu.

Jaatineni hinnangul oleks seega mõistlikum kaevandus- ja rikastusettevõtte taaskäivitamine. Ettepaneku kohaselt viidaks vara üle asutatavasse ettevõttesse, mille osanikeks saaksid ka praegused võlgnikud. See tähendaks võlgnikele aga raha kaotust 97-99 protsendi ulatuses. Samas võiks ettevõte saneerija hinnangul olla mõne aasta pärast kasumlik.

Outokumpu asutatud ja Helsingi börsil noteeritud Talvivaarat on mitu aastat kimbutanud keskkonnaprobleemid. Lisaks polnud niklikaevandus nii tulutoov kui oodatud ning uraanikaevandust ei saadudki tööle.

Kokku on ettevõttel ligi poolteist miljardit eurot võlgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles