Venemaa valuutaturul on paanikahõngu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutakursid Moskvas selle aasta jaanuaris.
Valuutakursid Moskvas selle aasta jaanuaris. Foto: SCANPIX

Venemaa rubla kurss langes esmaspäeva õhtupoolikul eurost ja dollarist koosneva valuutakorvi suhtes ühe protsendi ehk 44,31 rublani, mis on ainult 0,2 protsendi kaugusel 44,4 rublast, mis Venemaa keskpank peab käivitama rubla tugiostud, kõik see tekitab paanikameeleolusid, kirjutab Kauppalehti.

Venemaa 10-aastaste võlakirjade intressimäär kerkis esmaspäeval 9,38 protsendini.

Bloombergi teatel tuleb Vene firmadel aastal lõpul tasuda 35 miljardi dollari väärtuses vanu laene, kuid raha hankimine välisturgudelt on sanktsioonide tõttu üsna võimatu.

«Turgudel läheneb paanika, sest suurte võlgade tähtajad on rubla vaenlane ja 44,4 rubla piirini jõudmine on tõenäoline,» ütles ING Groep NV peaökonomist Venemaal Dmitri Polevoi.

Bloombergi andmetel on rubla kolmandas kvartalis nõrgenenud dollari suhtes 14 protsenti ja aasta algusest 17 protsenti.

Lähiajal rubla tugevnemise lootust ei ole, kui nafta hind püsib praegusel tasemel, ütles Venemaa endine asemajandusminister ja Vnešekonombanki (VEB) asejuht Andrei Klepahh teisipäeval Interfaxile. Kui naftabarreli hind peaks tõusma 100 dollari tasemele, siis on loota rubla tugevnemist, väitis ta.

Venemaa selle aasta majanduskasvu prognoosi langetas on 0,3 protsendile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles