Kütuseettevõtete käibemaksu laekumine on kasvanud 38 protsenti

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla.
Tankla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Käibemaksu laekumine on vedelkütusealase registreeringuga ettevõtete seas kasvanud tänavu 30 miljoni euro ehk 38 protsendi võrra, teatas maksu- ja tolliamet.

MTA peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul on tõhusam kontroll aidanud oluliselt vähendada kütusesektori maksukahju. «Maksuhaldur on likvideerinud mitu suuremat petuskeemi, mille tulemusel on tänavu võrreldes eelmise aastaga käibemaksu laekumine vedelkütusealase registreeringuga ettevõtete seas kasvanud 30 miljoni euro ehk 38 protsendi võrra,» ütles ta.

Veermäe sõnul on samal ajal deklareeritud kogumüük tänavu seitsme kuuga võrreldes eelmise aasta sama ajaga langenud 479 miljonit eurot, sellest 230 miljonit ehk 48 protsenti on seotud 17 probleemse äriühingu tegevuse peatamisega maksuhalduri poolt 2013. aasta teises pooles.

Maksu- ja tolliameti esindajad kohtusid reedel Eesti Õliühingu juhtidega, et arutada olukorda kütuseturul ja võimalusi, kuidas aidata kütuseostjal hinnata oma tehingupartneri usaldusväärsust. Lisaks otsustati hakata tegema koostöös ettevalmistusi elektroonsele müügisüsteemile üleminekuks.

«Leppisime õliühinguga kokku töögrupi moodustamises, mille eesmärk on töötada välja elektroonne müügisüsteem, mis aitaks jälgida kütuse liikumist aktsiisilaost kütusetanklani,» ütles Veermäe.

«Hindame, et internetipõhise aruandlussüsteemi kaudu on võimalik oluliselt vähendada pettuseriski kütusesektoris. Sarnane süsteem on kasutusel ka näiteks Euroopa Liidu riikide vahelisel kütuse liikumisel,» lisas ta.

Lisaks tutvustas MTA kütusemüüjatele turvalise tarneahela käsitlust, mis on suunatud eelkõige nendele ettevõtjatele, kes soovivad ise oma tehingutes välistada võimaliku pettuse. Mitu kütusemüüjat on näidanud üles soovi pettuste vastu võidelda ning osta kütust sellisest tarneahelast, kus pettustega ei tegeleta.

«Oleme koostanud juhise, mis aitab kütuseostjal hinnata oma tehingupartneri usaldusväärsust, loobuda tingimustele mittevastavate kütusemüüjatega tehingu tegemisest või kasutada maksuriskide maandamiseks käibemaksu ettemaksukontole tasumise võimalust,» rääkis Veermäe.

MTA saadab juhise lähiajal nendele tanklatele, kelle kütuse tarneahelas on maksuhaldur tuvastanud probleemseid müüjaid.

«Loodame, et need tanklad avaldavad ise soovi meiega koostööd teha, et kütuseturgu efektiivsemalt korrastada. Meie omalt pool oleme valmis turuosalisi juhendama ning turu korrastamisele mitmekülgselt kaasa aitama. Soovime avameelset ja läbipaistvat koostööd, sest just turuosaliste abiga on võimalik otsustavalt pettustele piiri panna,» ütles Veermäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles