Juunis püsis jaemüük languses

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük vähenes juunis eelmise aasta juuniga võrreldes püsivhindades seitse protsenti.


Jaemüük on võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud languses kogu käesoleva aasta vältel. Jaanuaris vähenes jaemüük eelmise aasta sama kuuga võrreldes 12 protsenti, veebruaris 11 protsenti, märtsis ja aprillis 9 protsenti ning mais 5 protsenti.

Juunis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,8 miljardit krooni (309 miljonit eurot). Kaupade jaemüük vähenes 2009. aasta juuniga võrreldes enamikul tegevusaladel, välja arvatud toidukaupade, jookide ja tubakatoodete müügile spetsialiseerunud kauplustes, apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes ning kasutatud kaupade kauplustes.

Toidukaupade, jookide ja tubakatoodete jaemüügile spetsialiseerunud kaupluste müügi suurele kasvule avaldas mõju 2009. aasta madal võrdlusbaas. Samas selle tegevusala kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest selle tegevusala osatähtsus on väga väike, tänavu juunis oli see 3 protsenti. Kaupade jaemüügi langust mõjutasid juunis enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2009. aasta juuniga võrreldes 8 protsenti. Kõige rohkem ehk 14 protsenti vähenes jaemüük majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes.

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne. Juunis vähenes see eelmise aasta juuniga võrreldes 3 protsenti.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 2 protsenti. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi aga jaemüük eelmise kuuga võrreldes samale tasemele.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli juunis 5,9 miljardit krooni (380 miljonit eurot), millest kaupade jaemüük andis 81 protsenti. Eelmise aasta juuniga võrreldes jäi müügitulu jooksevhindades samale tasemele, eelmise kuuga võrreldes aga suurenes protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles