FBI ja NSA mures: uus iPhone liiga nuhkimiskindel

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed kliendid pole Minunetworksilt tellitud iPhone 6 kätte saanud.
Mitmed kliendid pole Minunetworksilt tellitud iPhone 6 kätte saanud. Foto: SCANPIX

USA jõustruktuurid avaldasid rahulolematust Apple’i uute telefonide kõrge turvataseme pärast. Nimelt ei saa ilma omaniku nõusolekuta telefoni sisuga tutvuda.

Telefon krüpteerib oma sisu – e-posti sõnumid, fotod, kontaktid jms keerulise matemaatilise algoritmi abil, kirjutab New York Post. Avamiskood on telefonipõhine ning Apple väidab, et firma enda toodetud telefonide koode ei tea aga saagi teada. Apple’i tehnilistes dokumentides sedastatakse, et kuuest tähest/numbrist koosneva koodi murdmine kõikide kombinatsioonide tuima läbiproovimise teel võtaks viis ja pool aastat arvutiaega. Küberturvalisuse eksperdid on selle numbri kahtluse alla seadnud, viidates, et Apple tegelikult ei tea, kui kiiresti NSA superarvutid suudavad koode murda.

Eelmise nädala neljapäeval ütles FBI direktor James B. Cowley pressikonverentsil: «Mind teevad murelikuks firmad, mis turundavad tooteid spetsiaalselt selleks, et inimesed saaksid seaduse silma eest kõrvale hoida.»  Ta viitas inimröövi juhtumile, kus kahtlusaluselt ära võetud telefoni sisu saaks aidata ohvrite leidmisele. «Kujutage ette röövitu vanemaid, kes uurijale pisarsilmil otsa vaatavad ja küsivad: «Mis mõttes te EI SAA telefoni avada?»,» rääkis Cowley ajakirjanikele.

Apple keeldus kommenteerimast. Aga luure- ja jõustruktuuride ametnikud märgivad, et küllap on iPhone 6 juhtum alles algus. Apple’i telefoni muukimiskindlust võrreldakse Šveitsi panganduse algusaegadega, kus klientide raha hoiti just nii, et konto omanik saaks oma riigi seadustest mööda hiilida. iPhone 6 sisule ei saa ligi ei NSA ega kohus. «Terrorostid jagavad selle võimaluse varsti ära,» ütles üks nimetuks jäänud uurija. «Samuti tehniliste teadmistega kurjategijad ning paranoilised diktaatorid.»

Apple’i boss Tim Cook on rõhutanud, et Apple’i põhiline äri on inimestele seadmeid müüa. See eristab õunafirmat mõnedest teistest, mis teenivad kasumit kasutajate isiklike andmete kogumise ja edasimüügiga. Ilmselgelt pidas ta siinkohal silmas eeskätt Google’it. iOS 8 väljatulekul rõhutas Apple just suure tähelepanu pööramist turvameetmetele. «Erandina meie konkurentidest  ei oma Apple turvakoode, mis võimaldaksid kolmandatel inimestel juurdepääsu kasutaja andmetele,» märkis firma esindaja.

Teoreetiliselt või Aplle välja töötada vahendi koodi alla olevate telefonide lahti murdmiseks, kuid seaduslikult ei ole kellelgi võimu firmat selleks kohustada.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles