Maakler: mida teha, et oma vana kodu müües uuest mitte ilma jääda?

, Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara.
Kinnisvara. Foto: Peeter Langovits

Ülve Vaarmets kinnisvarabüroost Uus Maa kirjutab, kuidas kindlustada, et soovitud uuest kodust mitte ilma jääda, enne kui vana kodu müüdud.

Praegusel kinnisvaraturul on varasemast enam ette tulnud olukordi, kus ostuhuviline on leidnud pakkumiste hulgast meeldiva korteri, kuid probleemiks saab asjaolu, et enda senist kinnisvara ei saa nii ruttu maha müüa. Selline olukord tekitab stressi nii soovitud korteri müüjale kui ka võimalikule ostjale, sest mõlemad peaksid tegema järeleandmisi ning lõppkokkuvõttes võib tehing sõlmimata jääda.

Kliendid uurivad täna väga tihti, kui kaua võib kuluda aega olemasoleva korteri müügiks, et oleks võimalik soetada oma unistuste kodu. Kõige suuremaks kujuneb mure juhul, kui soovitud korter asub mõnes erilises majas, hinnatud piirkonnas ning selle hind vastab täielikult turuhinnale. Selline kooslus tähendab üsna tõenäoliselt soovitud korteri kiiret müüki.

Kõige esmane, mida potentsiaalne ostja praegusel kinnisvaraturul teha saab, on määrata oma müüdavale korterile tegelik turuhind. Kuigi teisi pakkumisi vaadates võib tekkida ahvatlus küsida kõrgemat hinda, on see pigem halb mõte, sest ülehinnatud kinnisvara on aina raskem müüa. Samuti peab olema valmis ostjate-poolseks suuremaks tingimiseks. Nii toimides on suurem tõenäosus olemasolev kinnisvara kiirelt müüa ning unistuste korteri müüjaga läbirääkimistes sellest ka lähtuda.

Soovitud kinnisvara saab alati broneerida. Kui tegemist on näiteks poole aasta pärast valmiva korteriga uusarenduses, on asi lihtne. Sel juhul sõlmitakse notariaalne võlaõiguslik leping, mille alusel mõlemad osapooled, nii arendaja kui ostja, võtavad kohustuse täita kokkulepitud tingimused. Notariaalse kokkuleppe alusel kohustub ostja määratud tähtajal sõlmima korteriomandi asjaõiguslepingu objekti võõrandamiseks.

Kui on tegemist aga nö järelturu korteriga, siis oleneb korteri broneering kahe osapoole kokkuleppest ning siin on kõige tähtsam teadmine, millal reaalselt võiks tehing aset leida. Korteriomanikuga on võimalik sõlmida lihtkirjalik lepingueelsete läbirääkimiste kokkulepe või siis notariaalne võlaõiguslik kokkulepe. Kui ostjatel on kohe võimalik soetada soovitud korter ehk sõlmida notariaalne asjaõigusleping, siis piisab ka lihtkirjalikust kokkuleppest. Kui aga notariaalse asjaõiguslepingu sõlmimine toimub näiteks mitme kuu pärast, siis oleks mõistlik mõlema osapoole huvides vormistada notariaalne võlaõiguslik kokkulepe.

Samuti on võimalik võtta pangast koduvahetuslaenu, millega saab koheselt soetada müügis oleva eluaseme. Koostöös panga laenuhalduriga on võimalik teha vajalikud muudatused olemasolevas eluasemelaenus, näiteks kahe laenu teenindamine intresside näol kuni hetkel olemasoleva korteri müügini. Panga laenukomitee otsustab, milline on ostuhuvilise müügis oleva korteri maksimaalne müügiperiood ja millal peab laenuvõtja tagastama osa oma eluasemelaenust.

Sama võimalus kehtib ka nende müüjate puhul, kellel olemasolev kodu on soetatud ilma panga-poolse finantseeringuta ning kel on seega võimalus kasutada olemasolevat korterit lisatagatisena laenu saamisel ning korteri müügitehinguga kustutada, sõltuvalt olukorrast kas osaliselt või täielikult, koduvahetuslaen ja vabastada lisatagatis hüpoteegist. Sellistes olukordades on väga oluline usalduslik suhe kliendiga, koostöö laenuhalduriga ning kindlasti ka uue kodu omaniku või arendajaga.

Seega, võimalusi unistuste kodu saamiseks jagub. Kõige olulisem on olla oma ootustes realist, olla aldis läbi rääkima ning paindlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles