Riigikohus peatas jäätmeseaduse muutmise seaduse jõustumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn-Sells
Ragn-Sells Foto: Karli Saul/SCANPIX

Riigikohus peatas Lääne-Virumaa valdade avaldusel jäätmeseaduse muutmise seaduse jõustumise, mis oleks keelanud kohalikel omavalitsustel jäätmevedu korraldada läbi kohaliku omavalitsuse üksuse või viimase poolt volitatud mittetulundusühingu.

Riigikohtu hinnangul võib uuenenud jäätmeseaduse jõustudes oluliselt halveneda Lääne-Virumaal jäätmekäitlust korraldava MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus majandusseis ja ka MTÜ kaudu jäätmekäitlust korraldavate kohalike omavalitsuste olukord. Riigikohtu hinnangul tuleb jõustumine edasi lükata, kuni kohus on jõudnud seaduse põhiseaduspärasuses otsusele jõuda.

Riigikogus 19. juunil vastu võetud ja algselt 1. oktoobrist kehtima pidanud hakkama seaduse üks eesmärkidest oli seletuskirja alusel «kaotada olukord, kus kohaliku omavalitsuse üksus muutub jäätmevaldaja ehk kodaniku või lõpptarbija kaitsjast tema ärakasutajaks». Seletuskirja järgi on teadaolevalt seni praktikas rakendanud jäätmevedu läbi MTÜ vaid üks kohalik omavalitsus, Tallinna linn.

Riigikohtule esitasid taotlused Lääne-Viru maakonda kuuluvad Sõmeru vald, Rägavere vald, Vinni vald, Kadrina vald, Rakvere vald ja Nissi vald, mis palusid tunnistada jäätmeseaduse muutmise seaduse põhiseaduse vastaseks ja kehtetuks ning peatada seaduse jõustumine kuni riigikohtu otsuse jõustumiseni.

Vallad on seisukohal, et seaduse on vastuolus põhiseaduses sätestatud kohaliku omavalitsuse (KOV) enesekorraldusõigusega. Vaidlustatud õigusakti jõustumise edasilükkamine aitaks taotlejatel tõrjuda võimalikke kahjulikke tagajärgi kohtumenetluse kestel ja tagada põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse lõppedes kohtuotsuse täitmise.

Taotlejad on MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus asutajad ja nende hinnangul põhjustaks seaduse jõustumine nii MTÜ-le Lääne-Viru Jäätmekeskus kui ka selle loomist rahaliselt toetanud taotlejatele ja riigile pöördumatuid tagajärgi, mis tulenevad jäätmekeskuse pankrotiohust ja uutest rahalistest kohustustest.

Uue jäätmeseaduse jõustumisel ei oleks valdade hinnangul MTÜ-ga Lääne-Viru Jäätmekeskus sõlmitud halduslepingutel enam õiguslikku alust ning alates oktoobrist valdade nimel tegutsemise õigust. MTÜ-l Lääne-Viru Jäätmekeskus puuduks õigus lõpetada pooleliolevaid hankeid ja täita lõpuni enne aprilli korraldatud ja käimasolevates riigihangetes sõlmitavaid jäätmeveo- ja käitluslepinguid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles