Elektritootjad saavad tänasest rohkem teavet

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tänasest Eleringi koduleheküljel avaldatud andmed planeeritava elektritootmise kohta annavad ülevaate, milliste tootmisvõimsustega on tulevikus riigi elektritarve kaetud, mis peaks aitama investoritel langetada kuluefektiivsemaid otsuseid.

Võrgueeskirja muudatuse alusel on Eleringi veebilehel tänasest kättesaadavad andmed, kuhu, millal ja mis võimsusega elektritootmist soovitakse põhivõrguga ühendada. Need annavad elektritootmisse investeerida soovijatele ülevaate planeeritavate tootmisvõimsuste paiknemisest ning seeläbi võimaldavad elektrivõrguga liitumiseks teha senisest kuluefektiivsemaid otsuseid.

Samuti loob teave liitumistaotluste ja -pakkumiste kohta liituda soovijatele võimaluse teha senisest paremini koostööd tingimustes, kus võrk pole piisav, et kogu planeeritavat tootmisvõimsust üle kanda. Teabe kättesaadavus kõigile huvilistele loob eelduse liitumisvõimsuste liikumise nende tootjate kätte, kes ka reaalselt tahavad tootmist arendada.

Tänase seisuga on elektritootmise põhivõrku ühendamiseks sõlmitud liitumislepinguid koguvõimsusega ligi 824 MW ja liitumispakkumisi on Elering väljastanud 2546 MW ulatuses. Võrdluseks, eelmise nädala keskmine elektri tarbimisvõimsus oli 700 MW päevas.

Eesti elektrisüsteemihalduri Eleringi veebileht annab teavet põhivõrguga liitumiseks sõlmitud liitumislepingute ning ettevõtte poolt väljastatud liitumispakkumiste kohta. Võrgueeskirja muudatusega on avalikud andmed ka liitumispunkti asukoha ja liitumispinge, elektrijaama nime, elektrijaama tüübi, liitumisvõimsuse, võrku lülitamise aja kohta. Nimekirja uuendatakse jooksvalt.

Liitumispakkumine sisaldab kliendile kuuluva elektripaigaldise põhivõrguga ühendamise skeemi, parameetreid, liitumisega kaasnevate kulutuste kalkulatsiooni ja prognoositava liitumistasu suurust.

Elektrisüsteemihaldur Elering vastutab Eesti elektrisüsteemi toimimise eest ning tagab tarbijatele igal ajahetkel kvaliteetse elektri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles