Jüri Ratas: alampalk tuleb lähiaastatel kahekordistada

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha
Sularaha Foto: SCANPIX

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas teatas pressiteate vahendusel, et toetab Sotsiaaldemokraatliku erakonna eesmärki alampalka lähiaastatel märgatavalt tõsta ning see eesmärk on ka Keskerakonnal.

«Eesti poolt allkirjastatud ja ratifitseeritud Euroopa sotsiaalharta artikkel 4 lõige 1 tunnustab töötajate õigust saada sellist töötasu, mis tagab neile ja nende perekondadele inimväärse elatustaseme. Praktikas on Euroopa sotsiaalõiguste komitee hinnanud selleks määraks 50-60 protsenti konkreetse riigi keskmisest palgast. Eesti tänase palgataseme puhul eeldaks see circa 500-600 euro suurust miinimumpalka,» rääkis Riigikogu aseesimees Jüri Ratas.

Ratas kirjeldas, et hetkel on meie alampalk ainult 355 eurot ja tõuseb järgmisel aastal 390 euroni, mis tähendab, et miinimumpalk moodustab kõigest 35 protsenti keskmisest palgast, mis on Euroopa Liidu üks kõige madalamaid näitajaid.

«Eeldusel, et jätkub keskmise brutopalga tõus 6-7 protsenti aastas, peaks Eesti alampalk olema 2019. aastal 700-800 eurot. Seega tuleb meil töötajatele õiglase töötasu tagamiseks tänast summat viie aasta jooksul kahekordistada,» selgitas Ratas.

Ta rõhutas, et alampalga tõus ei tohi jääda ainult valimiseelseks lubaduseks, vaid see tuleb ka reaalselt ellu viia. «Olukord, kus sajad tuhanded Eesti inimesed töötavad täiskoormusega, kuid elavad vaevu palgapäevast palgapäevani, peab lõppema. Kutsun üles kõiki Eesti erakondi ja ettevõtjaid toetama miinimumpalga jätkusuutlikku tõstmist Euroopa sotsiaalõiguste komitee soovitatud tasemeni,» lõpetas Ratas.

Sotsiaaldemokraadid teatasid eile, et nende valimisprogrammi kuulub plaan viia Eesti alampalk viie aastaga 800 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles