Kunstirahvas nutab taga ilusat raha

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Uue 10-eurose ringlusse tulek äratas vastakad tunded loomeinimestes, kes igatsevad tagasi ilmekaid ja sisukaid rahatähti.

«EKP [Euroopa Keskpank – toim] on meie sularaha ära kohitsenud,» kurdab oma kodulehel illustreerijate ühendus Neuro Illuminated, mis avas eile Düsseldorfis näituse alternatiivsetest eurokupüüridest.

Kunstnikud meenutavad nukrusega eurole eelnenud ilusaid Euroopa riikide rahasid, mis kujutasid ajaloolisi isikuid ning peegeldasid kunsti ja kirjandust, kirjutab The Wall Street Journal.

«Kes ei mäletaks väikest printsi prantslaste 50-frangisel,» õhkavad kunstikud.

«Ma tunnen puudust emotsionaalsetest asjadest rahal,» tunnistas üks näituse eestvedaja, illustraator Antje Herzog, ja lisas, et reisides õpib ta rahatähti silmitsedes palju uute maade kohta ning selle kohta, kuidas rahvad näevad oma ajalugu või näiteks loodust ja loomulikku elu.

«Sa saad natuke aimu, milline maa sind ees ootab,» ütles Herzog. «[Euroala rahatähtedel] ei ole midagi.»

Euroopa Keskpank, kes soovist kedagi mitte solvata kujutab eurodel olematuid arhitektuurilisi elemente, on näitusele ka pressiteate vahendusel reageerinud: «Me tervitame [seda] initsiatiivi, kuid usume, et euro rahatähed pole kaugeltki neutraalsed, vaid peegeldavad Euroopa rikast arhitektuuripärandit alates klassikalisest antiigist kuni 20. sajandini.»

Mis puudutab uut 10-eurost, siis pidavat «müütiline Europe» lisama sellele «inimliku puudutuse».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles