Wahlroos Eestile: õppige Soomelt, mida mitte teha

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Björn Wahlroos
Björn Wahlroos Foto: SCANPIX

Soome üks rikkamaid mehi, Sampo Grupi, Nordea ja UPM-Kymmene nõukogu esimees Björn Wahlroos ütles Tallinnas konverentsil Äriplaan 2015 esinedes, et eestlased peaksid olema enda üle uhked ja ootama 2015. aastat optimismiga.

Wahlroos on tuntud Soome riigi kriitik ning ütles ka Tallinnas oma ettekandes, et soomlased peaksid Eestilt konsultatsiooniraha küsima, kuna eestlased on saanud neilt õppida, mida mitte teha.

«Soome riik on eestlastele hea näide sellest, mida ei tohiks teha. Eestlastel on võimalus olla avatud ja mängida uute reeglite järgi. Olen Eesti suhtes väga optimistlik ja loodan, et siia voolab üha enam investeeringuid,» rääkis Wahlroos.

Wahlroosi sõnul on Soomest Eestisse alati väga vabastav tulla, kuna siin mõeldakse palju avatumalt ja seega ootab Eestit ees tõenäoliselt ka Soomest parem tulevik.

Ta kritiseeris Soome viimaste aastate väga kiiret palgatõusu, mis on toimunud vaatamata ekspordihindade langusele. Lisaks nentis ta, et oleme jõudmas heaoluühiskonna eksperimendi lõppfaasi.

Wahlroosi sõnul on maailma majanduse suurim megatrend kolmandate riikide tööjõud, mis siseneb kogu maailma tööjõuturule ja toob palkasid alla. Samas ei taha Wahlroosi sõnul Euroopa seda megatrendi tunnistada ja hoiab oma tööturgu suletuna, mis omakorda hoiab tagasi Euroopa potentsiaalset kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles