Erasektori töötajate palk tõusis aastaga 4,3 protsenti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Statistikaameti andmetel oli erasektoris 2014. aasta teises kvartalis keskmine brutokuupalk 997 eurot ja palk tõusis 2013. aasta teise kvartaliga võrreldes 4,3 protsenti. Välisomandis olevate ettevõtete brutokuupalgad olid kõikidel tegevusaladel kõrgemad kui Eesti kapitali kontrolli all olevates ettevõtetes.

Võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga oli erasektoris 2014. aasta teises kvartalis brutokuupalga tõus aeglasem kui I kvartalis (7,0 protsenti). Ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta tõusis keskmine kuupalk II kvartalis 4,8 protsenti. Ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud langesid 2013. aasta II kvartaliga võrreldes palgatöötaja kohta 7,7 protsenti ja vähendasid keskmist kuupalga tõusu 0,5 protsendipunkti, kirjutab statistikaameti juhtivstatistik-metoodik Mare Kusma statistikablogis.

Juuni lõpu seisuga töötas erasektoris 421 000 palgatöötajat ehk 75 protsent kogu riigi palgatöötajatest.

Erasektori välisomandis olevates ettevõtetes oli keskmine brutokuupalk 1245 eurot ning eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes tõusis kuupalk 2,4 protsenti. Juuni lõpu seisuga töötas välisomandis ettevõtetes 119 000 palgatöötajat ehk 28 protsenti kogu erasektori palgatöötajatest.

Erasektori Eesti kapitali kontrolli all olevates ettevõtetes tõusis teises kvartalis keskmine brutokuupalk kõige enam info ja side tegevusala palgatöötajatel (17,4 protsenti) ning langes kõige enam mäetööstuse palgatöötajatel (2,5 protsenti).

2014. aasta juuni lõpus võrreldes 2013. aasta juuni lõpu seisuga kasvas erasektori palgatöötajate arv nii välisomandis kui ka Eesti kapitali kontrolli all olevates ettevõtetes (vastavalt 1,5 ja 8,5 protsenti).

Välisomandis ettevõtete palgatöötajatest 56 protsenti töötas töötleva tööstuse ning hulgi- ja jaekaubanduse tegevusalal ning Eesti kapitali kontrolli all olevate ettevõtete palgatöötajatest 44 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles