Ettepanek: ettevõtete majandusaruandeid tuleb hakata esitama maksuametile

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Liis Treimann

Justiitsministeerium saatis eelmisel nädalal kooskõlastamisvoorule välja seaduseelnõu väljatöötamiskavatsuse, mis aitaks tõsta õigel ajal esitatavate majandusaasta aruannete arvu.

Üheks võimalikuks abinõuks on majandusaasta aruannete esitamine läbi ettevõtjaportaali maakohtu registriosakonna asemel hoopis maksu- ja tolliametile, kes teostab ka järelevalvet aruande õigeaegse esitamise üle, st tuletab aruande esitamise kohustust meelde, hoiatab ja määrab vajadusel sunniraha.

«Muudatuse tegemise põhjuseks on see, et maksu- ja tolliametil on füüsiliste ja juriidiliste isikute üle järelevalve läbiviimisel juba pikaaegsed kogemused,» kommenteeris ettepanekut justiitsminister Andres Anvelt. «MTA-le tuleb esitada nii käibemaksu-, tulu- ja  sotsiaalmaksu deklaratsioone kui ka füüsilisest isikust ettevõtja tuludeklaratsiooni E-vorme,» lisas ta.

Kontroll juriidilise isiku seadusele vastavuse üle jääks selle kavatsuse kohaselt endiselt registripidajale, näiteks kui registripidaja saab infot, et äriühingu netovara ei vasta seaduse nõuetele, määrab registripidaja ühingule tähtaja seaduses ettenähtud meetmete kohaldamiseks ja netovara seadusega kooskõlla viimiseks.

Majandusaasta aruande elektroonilise esitamise süsteem ei muutu. Aruanne esitatakse MTA-le läbi ettevõtjaportaali aruandluskeskkonna, mida haldab RIK.

Praegune olukord on selline, et ligikaudu 60 protsenti aruandekohuslastest esitab oma majandusaasta aruande maakohtu registriosakonnale õigeaegselt ja umbes 20 protsenti esitab selle hilinemisega. Umbes 20 protsenti aruandekohuslastest oma majandusaasta aruannet erinevatel põhjustel ei esita.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles