Eesti Pank laseb tänasest ringlusse uued 10-eurosed rahatähed

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muudatusi Eesti pangandusturul on tänavu üsna palju oodata. Teise seas tuleb käibele uus 10eurone rahatäht.
Muudatusi Eesti pangandusturul on tänavu üsna palju oodata. Teise seas tuleb käibele uus 10eurone rahatäht. Foto: Liis Treimann/Postimees

Alates tänasest väljastab Eesti Pank kommertspankade kaudu ringlusse uuendatud kujunduse ja turvaelementidega 10-euroseid pangatähti.

«Esimesed uued 10-eurosed on pankadele Eesti Pangast täna teele saadetud. Kuni need inimesteni jõuavad, võtab veel natuke aega, sest pankadest peavad rahatähed jõudma sularahaautomaatidesse ja jaekaupmeesteni, miskaudu saavad inimesed need ka oma rahakottidesse,» rääkis Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

Ta lisas, et samaaegselt väljastavad euroala keskpangad kuni varude lõppemiseni ka esimese seeria 10-euroseid pangatähti. «See tähendab, et uue seeria 10-eurosed jõuavad ringlusse järk-järgult ja nii esimese kui ka teise seeria rahatähed kehtivad maksevahendina ühtmoodi,» ütles Roosve.

Küll eemaldatakse esimese seeria 10-euroseid järk-järgult ringlusest ja ühel hetkel kaotavad nad kehtivuse maksevahendina, kuid neid saab keskpangas vahetada tähtajatult. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Roosve rõhutas, et uue kujunduse ja turvaelementidega rahatäht on seaduslik maksevahend, mille vastuvõtmisest ei tohi kaupmehed keelduda ka siis, kui autentimisvahend või rahakäitlusseade on jäänud veel ajakohastamata. «Kaupmees saab rahatähe ehtsust tuvastada käsitsi, kui ta vaatab või katsub rahatähe turvaelemente,» ütles Roosve.

Rahatähe ehtsust saab lihtsalt kontrollida nelja peamise turvaelemendi abil: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel.

Pangatähtede üldine kujundus on sama nagu esimese seeria pangatähtedel, kandes edasi temaatikat «Ajastud ja stiilid» ning on samades värvitoonides. 10-eurone pangatäht on punane ja kujutab romaani arhitektuuristiili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles