Financial Times: Iirimaa näitab Euroopale teed

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlaste tuju on hea - majandus on taastumas.
Iirlaste tuju on hea - majandus on taastumas. Foto: Peter Muhly / AFP

Nüüd mil möll Šotimaa ümber raugenud on, tuleb pöörata pilgud Iirimaa poole, kirjutab oma juhtkirjas Briti majandusleht Financial Times.

Nagu läinud nädalal selgus, nautisid iirlased tänavu teises kvartalis hämmastavat majanduskasvu. Aastaseks arvutatud kasvutempo on praegu 7,7 protsenti – sellist minekut pole sealmail kogetud alates 2000ndate aastate algusest.

Esimesena ELi abipaketist väljunud riigile prognoositakse nüüd jätkuvat tugevat kasvu. Stagneerujad nagu Prantsusmaa ja Itaalia, mis ei väsi edasi lükkamast niigi kauaks venima jäänud reforme, peaksid uurima, kuidas see iirlastel õnnestus.

Ühest küljest on Iirimaal vedanud: mõlemad peamised kaubanduspartnerid – USA ja Suurbritannia – kasvavad korralikult. Madalad laenukulud tulid tänu Euroopa Keskpanga sammudele.

Kuid mängus on enam kui õnn. Seitse pikka aastat on Iiri valitsus ja kannatlik rahvas kõige karmimat sorti valikuid teinud. Ülemäära suureks paisunud avalikus sektoris läksid käiku otsustavad palgakärped ja koondamised. Erasektoris on palgad viimased neli aastat langenud enam kui kaks protsenti aastas, misläbi on taastunud tööstuse konkurentsivõime.

Mis veelgi tähtsam: valitsus mõistis räsitud pangandussektoriga seotud riske ning rakendas meetmeid selle uuesti ülesehitamiseks.

Kuna riigi- ja eriti eravõlad on jätkuvalt ohtlikus seisus, siis «uut pidu» Iirimaal ilmselt ei vallandu. Ning iiri tarbija on ettevaatlik veel mõnda aega. Peamiselt panustab Iirimaa ekspordile ning välisinvesteeringute – igati edukale – maale meelitamisele.

Kokkuvõttes: Iirimaa on näide tugevast taastumisest hoolimata ebasoodsast rahvusvahelisest väljavaatest. Võetagu sellest õppust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles