Ministeeriumide ühishoonet tahab rajada kuus ettevõtet

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja ministeeriumi ühine maja.
Nelja ministeeriumi ühine maja. Foto: RKAS

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) väljakuulutatud nelja ministeeriumi ühishoone ehitustööde kontsessiooni riigihankele laekus tähtajaks kuus taotlust, neist kolm jäid eeldatava maksumuse piiresse.

RKASi teatel alustab hankekomisjon dokumentatsiooni hanketingimustele vastavuse kontrollimist ning edastab seejärel ettevõtte juhatusele ettepaneku hanketulemuste kinnitamiseks. Ministeeriumide ühishoone arendajaga on plaanis leping sõlmida käesoleva aasta novembris ja hoone ehitamine on kavandatud aastatel 2015-2017. Ühishoone võimaldab riigil kümne aasta jooksul kokku hoida ligi seitse miljonit eurot.

Rahandusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ning justiitsministeeriumi ühishoone koos kahe maa-aluse parkimiskorrusega on kavas ehitada Tallinnasse Suur-Ameerika 1 ja Väike-Ameerika 2 kinnistule.

RKASi teatel aitab nelja ministeeriumi koondamine ühte kaasaegse töökeskkonnaga ning energiatõhusasse hoonekompleksi riigil tulevikus hoida kokku hoonete ülalpidamiskulu.

Kõiki üldotstarbelisi ruume, nagu näiteks konverentsisaal, arvutiklass, pressikonverentside ja nõupidamiste ruumid, hakkavad ministeeriumid jagama ning kordamööda kasutama. Sellega kaob igal ministeeriumil vajadus omada eraldi ruume, mis leiavad kasutust ainult aeg-ajalt.

Täna on nelja ministeeriumi kasutuses kokku ligi 20 000 ruutmeetrit büroopinda, mille pinnakasutus ei ole efektiivne ning mille energiatarve on suur. Olemasolevad hooned vajaksid lähiaastatel märkimisväärseid investeeringuid energiatõhususe tõstmiseks ning töökeskkonna parendamiseks.

Ministeeriumide kolimine madala energiatarbega ja efektiivse pinnakasutusega ühishoonesse võimaldab hakkama saada ligi 16 000 ruutmeetriga.

Energiatarve väheneks uues hoones enam kui 40 protsendi võrra aastas ja see on kooskõlas ka Euroopa energiatõhususe eesmärkidega. Nelja ministeeriumi uue ühishoone kavandatud aastane energiatarve on 120 kWh ruutmeetrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles