Hea pärand nõukogude ajast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molycorp Silmeti juht David O’Brock.
Molycorp Silmeti juht David O’Brock. Foto: Sander Ilvest

Molycorp Silmet annab umbes viis protsenti haruldaste metallide maailmatoodangust.

Pea veerandsada aastat pärast taasiseseisvumist ei ole Eestis eriti järele jäänud nõukogudeaegseid ettevõtteid, kes on samas tegevusvaldkonnas jätkanud. Üks vähestest eranditest on haruldaste muldmetallide ja haruldaste metallide tootja Molycorp Silmet. Nõukogudeaegne pole mitte üksnes ettevõte ise, vaid ka enamik seadmeid ja töötajaid.

«Töötajad on meil üsna kõrges vanuses,» tunnistab ettevõtte juht David O’Brock.

Molycorpi Sillamäel asuva kolme tehase toodang on unikaalne ja oma kitsas valdkonnas on ettevõte maailmas tuntud tegija. «Kui sa räägid maailmas kellegagi, kes teab midagi nioobiumist, siis teab ta kindlasti ka meid,» kinnitab O’Brock.

Molycorpi toodangu osakaalu maailmaturul on keeruline hinnata, aga O’Brocki sõnul võib see olla kuni viis protsenti. Ta ise hindab turuosa väikeseks, aga millise teise Eestis toodetud kauba või teenuse globaalne turuosa ulatub ühe kahekümnendikuni, samal ajal kui meie rahvastiku ja majanduse osakaal maailmas on murdosa promilli?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles