7 olukorda, mil võiks ülemusele valetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemuse naljade üle peaks naerma
Ülemuse naljade üle peaks naerma Foto: SCANPIX

Kuigi tavaliselt on kõige targem olla aus, on mõningatel juhtudel mõistlik valetada. Business Insider toob välja 7 olukorda, millal võib ülemusele luisata. 

1. Kui sa kaitsed kaastöötajaid. Kui sa ka tead oma kaastöötajate räpaseid saladusi, on igati õiglane, kui sa need teadmised endale hoiad, isegi siis, kui ülemus küsib.

See ei tähenda, et sa peaksid kellegi kuritegusid varjama. Aga kui sa juhtud teadma, et Jaan väitis, et ta on haige, kuigi tegelikult oli ta väsinud eelmise õhtu liiga hoogsast peost, ei ole sinu ülesanne kaebama minna. Sama kehtib ka vigade kohta, mis ei ole otseselt sinu vastutusalas. Kui sa ka täpselt tead, kes on süüdi, ei pea sa minema näpuga näitama. Kui tegemist ei ole just sinu enda äriga, võid selle tegemata jätta.

2. Kui sa otsid tööd. Enamik ettevõtteid on nõus väga pikalt varjama, et mõtlevad sinu osakonna teenuseid hakata hoopis sisse ostma. Sul on samasugune õigus, nagu ka sinu ettevõttel, oma väljavaadete ja võimalustega tutvuda.

Kui su ülemus saab teada, et otsid endale uut tööd, võib see tähendada sinu elu kibedaks tegemist või koguni töö kaotust, enne kui oled uue leidnud.

3. Kui ülemus küsib enda välimuse kohta. Nagu kõik inimesed, võivad ka juhid olla oma välimuse suhtes ebakindlad ning sellises olukorras on loomulik küsida nõu ja kinnitust. Ükskõik kui hea moetunnetusega sa ka ei ole, on ülemuse puhul kõige parem arvamused ja ettepanekud enese teada hoida.

4. Kui sinu ülemus räägib magedaid nalju. Ülemuseks olemise üks kirjapanemata hüvesid on, et alluvad peavad sinu naljade üle naerma. Isegi kui nad kuulevad sama nalja juba 10. korda. Asja helgem pool on, et vähemalt su ülemus püüab naljakas olla.

5. Kui ülemuse rumalus või põikpäisus teeb sulle tööd juurde. Vahel on ülemused lihtsalt risti-põiki töötegemisel jalus. Sellisel juhul on sinu kohus nad mõõdukas kauguses hoida, isegi kui selleks peab veidi valetama.

Kui ülemuse ettepanekud tähendavad, et sinu projekti lõpetamine nihkuks kaugesse tulevikku, aga tähtaegade suhtes ei ole ta nõus järeleandmisi tegema, võid julgelt valetada, miks tema ideid on võimatu rakendada.

Kuigi sa peaksid oma ülemuse soove arvestama, ei pea sa lubama tal oma elu mõttetult keerulisemaks teha.

6. Kui tõe rääkimine tekitaks sulle probleeme. Kui su ülemusel on komme halbade sõnumite tooja hukka mõista, siis püüa mitte selles rollis olla. Vaata asja nii,et kui su ülemus ei suuda tõega silmitsi seista ja ei taha seda kuulda, ei tee sa kellelegi head, kui kurba tõde talle nina alla hõõrud.

7. Kui see ei ole absoluutselt ülemuse asi. Kui su ülemus otsustab sind põhjalikult küsitleda sinu usutunnistuse, poliitiliste vaadete, isikliku elu, seksuaalse sättumuse, toitumisharjumuste või muudel väga isiklikel teemadel, mis kuidagi sinu tööd ei puuduta, ei ole sul vähematki kohustust täit tõde rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles