Suurbritannias paljastati kergeusklikelt 24 miljonit korjanud püramiidskeem

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise naelad.
Inglise naelad. Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS

Suurbritannias paljastati ettevõtlike inglannade püramiidskeem, kuhu oli haaratud 10 000 inimest ja mille kogukäive ulatus 19 miljoni inglise naelani (24 miljonit eurot), kirjutas Daily Mail.

Grupp kogus inimestelt skeemi sissepääsuks 3000 naela. Piisavalt kõrgele astmele edenedes pidid nad saama 24 000 naela.

Give and Take -nimeline Bathist ja Bristolist 2008 aastal alanud skeem levis kiiresti Glouchesteri, Cheltenhami, Torquaysse jt paikadesse.

Skeemi taga oli 11 naist, vanuses 34 kuni 69, kes moodustasid n-ö komitee. Iga komitee liige ajas oma tasku 92 000 naela, 90 protsenti skeemis osalejaist jäi aga rahast ilma.

Esimesed skeemi loojad olid kohtu ees juba 2012 ja 2013 aastal, kus suuremale osale mõisteti vanglakaristus. Viimane protsess pidi algama eile, kuid kolm süüalust tunnistas ennast süüdi enne kui vandekohus ametisse vannutati.

Püramiidskeemist sai Briti meedia alles nüüd kirjutada, sest varem kehtis teemale avalikustamise keeld, kuna kõik kohtuprotsessid polnud veel lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles