Kruuse: mõnel on raske ka hommikul kell 8 tööl olla

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse
Urmas Kruuse Foto: Mihkel Maripuu

Noorte tööturule sisenemisel võib saatuslikuks saada elementaarsete sotsiaalsete oskuste puudumine, ning ka siin tuleb neid vajadusel järele aidata, märkis tervise- ja tööminister Urmas Kruuse noorte tööhõivele keskendunud konverentsil.  

«Minu ajal oli loomulik, et kui suvevaheaeg algas, siis olid sa mingi aeg kolhoosipõllul hõivatud. Tagasi vaadates võib öelda, et mis see siis oli. Aga me räägime distsipliinist, harjumusest tööga tegeleda. Mõnel on raske ka hommikul kell 8 tööl olla ja ka tema vajab tuge,» rääkis Kruuse.

Need noored, kes ei tööta, õpi, ega tegele ka huvidega, jäävad elus lihtsalt kõrvale ja nende probleemid aja jooksul kuhjuvad. «Kui esimene kogemus lükkub väga kaugele, on suur tõenäosus, et hilisemas elus oled sa kehvemal töökohal.» Ohu märk on juba see, kui noor on olnud üle nelja kuu kõrvalejäetud nii tööturult kui haridussüsteemist.

Seepärast on riigil kavas toetada ettevõtteid noorte töölevõtmisel. Noored aga omakorda võiksid esimese töökogemuse omandamiseks alustada kasvõi vabatahtliku tööst.

Ka Euroopa Parlament on kinnitanud noortegarantii tegevuskava, mille üldine eesmärk on kuni 25-aastastele pakkuda teenuseid, mis aitaks neid aktiivsetena hoida ning omandada oskusi, mida tööturul nõutakse.

Eestis on eelolevatel aastatel suureks probleemiks ka tööjõu puudus, kuna alates 2016. aastast lahkub tööturult rohkem inimesi, kui sinna juurde tuleb.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles