Austria kogemus: noored vajavad tööturule tulekul toetust

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored vajavad tööturule tulekul tuge
Noored vajavad tööturule tulekul tuge Foto: SCANPIX

Austrias on noorte tööpuudus alla 10 protsendi, samas on aga ka kulutused noorte tööturule toomiseks ühed suuremad Euroopas.

«Enamik koolilõpetajaid ei tea, mida nad tegelikult oma eluga teha tahavad. Seepärast on neile mõeldud programmid, mis neile erinevaid ameteid tutvustavad. Koolides on projektid, mis keskenduvad tööturule ja selgitavad, millised võimalused pärast kooli on,» rääkis noorte tööhõivele keskendunud konverentsil «Olla või mitte olla – Noored Eesti tööturul», Regina Scharaick Austria haridus-  ja majandusühendusest.

Noorte abistamisel tööturule jõudmisel on kaasatud kõik erinevad osapooled alates lapsevanematest, lõpetades Euroopa Liidu projektidega. Tänu koostööle on noorte tööpuudus riigis madal, samas on ka kulutused noorte toetamisel ühed Euroopa Liidu suurimad.

«Proovime kaasata noori väga varajasest east alates, et kasvatada ka ettevõtlusvaimu, neil on ühe aasta jooksul võimalus luua teenus või toode ning saada tuttavaks ettevõtja elu katsumustega,» rääkis Scharaick.

15-19-aastased austerlased saavad ka kutseharidussüsteemi kaudu ennast tööeluks ette valmistada. Kohe pärast põhikooli lõppu on noortel võimalik ettevõttes tööl käies kohapeal ametit õppida, sellele lisandub üks koolipäev nädalas. Pärast koolituse lõppu on noortel tihtipeale olemas ka töökoht samas ettevõttes. Sama süsteem on ka Saksamaal ja Šveitsis.

Nagu igas ühiskonnas, on ka Austrias neid, kes ei tule koolihariduse omandamisega toime ega leia pärast kooli tööd. Neile pakutakse personaalseid abiprogramme, et neid ikkagi oma eluga järje peale aidata.

Euroopa Liidus keskmiselt oli eelmise aasta viimases kvartalis noorte töötuse määr 23,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles