Majandusanalüütikud: Eesti majandus vajab tarku investeeringuid

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusanalüütikud pangaliidu korraldatud debatil.
Majandusanalüütikud pangaliidu korraldatud debatil. Foto: Eesti Pangaliit

Eesti Pangaliidu korraldatud nelja panga majandusanalüütikute ümarlauadebatil tõdeti, et geopoliitilistest pingetest hoolimata liigub Eesti majandus kasvutrendis. Pikas perspektiivis peitub edu võti aga oskuses suurendada ettevõtete tarku investeeringuid ja suunata pilk eksportivale tootmisele.

Investeeringud kasvavad aeglaselt

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on investeeringud viimasel ajal kasvanud küll ebaühtlaselt, kuid tänavu esimese poolaastaga siiski juba viis protsenti.

«Soodsamad kaubandustingimused möödunud aastal ja selle alguses on aidanud ettevõtetel väljamüügist toorainet odavamalt sisse osta. See on parandanud nende finantsseisu samal ajal kui tööjõukulud suurenevad.»

«Kahjuks hoiab vähene nõudlus tagasi väljamüügihindade kiiremat tõusu, kuid impordihindade langus on juba taandumas — seda osaliselt ka euro nõrgenemise mõjul,» selgitas Mertsina.

Swedbanki makroanalüütiku hinnangul ei soosi praegune majanduskeskkond piisavalt ettevõtete jõulisemat investeerimist.

«Investeeringuid aitaks suurendada eelkõige kindlustunde paranemine nõudluse suurenemise suhtes. Koos meie peamiste kaubanduspartnerite majanduskasvu kiirenemisega järgmisel aastal peaks välisnõudlus tasapisi paranema ning tekitama suurema vajaduse investeerimiseks. See eeldab aga praeguste regioonis valitsevate geopoliitiliste riskide vähenemist,» lisas Mertsina.

Väljakutsed samad mis Soomel

Nordea panga peaökonomisti Tõnu Palmi kinnitusel liigub Eesti investeeringute osas väljakutsete suunas, millega seisab täna silmitsi Soome.

«Ettevõtte käive ei kasva piisavalt kiiresti, aga töötajate palka tuleb tõsta. Pikaajaline majanduskasv sõltub sellistes tingimustes investeeringute kvaliteedist. Investeeringud peavad minema sektorisse, kus on globaalne konkurentsivõime ning võimalus teenida eksporditulu,» selgitas Palm, kelle sõnul oli näiteks värske GrabCadi müügiuudis hea näide eestlaste targast investeeringust.

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe kinnitusel tuleb ekspordi kasvule kasuks inflatsiooni kasvu pidurdumine. Murekoht on aga välisinvestorite vähene huvi Eesti vastu.

«Seni on välisinvesteeringud tulnud valdavalt jaekaubanduse sektorisse, kuid see valdkond on end ammendanud. Kui rohkem alternatiive Eestil pakkuda ei ole, siis võib investeeringute maht märkimisväärselt kukkuda,» rääkis Arumäe.

LHV majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul tuleb Eestis tegeleda ka kapitali- ja tööjõupuuduse küsimustega. “Eestis nähakse liialt vähe alternatiivseid investeerimisvõimalusi. Jaekaubandusse investeerimise asemel tuleks pilk suunata eksportivale tootmisele,” kinnitas Vitsur.

Ukraina kriisi mõju perspektiivis tagasihoidlik

Vene-Ukraina kriisi mõju hindasid pankade makroanalüütikud Eestile kesk-pikas perspektiivis pigem tagasihoidlikuks. Tõnu Palmi kinnitusel võib kriis negatiivselt majandusele mõjuda ennekõike läbi lääneriikide otseinvesteeringute mahu vähenemise Eestisse.

«Kui investeeringud ei taastu paari aasta perspektiivis nii nagu praegu loodame, siis on järgmiseks aastaks oodata Eestile vaid kaks protsenti majanduskasvu,» selgitas Palm.

Küll aga tõdesid nii Palm kui ka Mertsina, et Ukrainas toimuva tulemusel vőib tähendada, et Venemaa investorid otsivad üha enam võimalusi riigist väljapoole investeerida. «Vene otseinvesteeringute positsioon Eestis on tänavu esimesel poolaastal suurenenud, samal ajal on Eesti otseinvesteeringud Venemaal aga vähenenud,» lisas Mertsina.

«Eesti kaubandussidemed lääne riikidega on väga tugevad. Kindlasti ei kannata meie majandus Balti kontekstis Ukraina konflikti tulemusel kõige rohkem,» rääkis SEB analüütik Ruta Arumäe.

Eesmärk on meelitada lääne investoreid Eestiga rohkem arvestama. Heido Vitsuri sõnul tõstatub Vene kriisi ja sealt tulevate võimalike investeeringute taustal küsimus sellest, kuidas leida uuteks investeeringuteks Eestist sobivat tööjõudu.

«Kuidas tagada investeeringuid piisava tööjõuga – sellele küsimusele praegu head lahendust ei paista,» toonitas Vitsur. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles