Arro: ministeerium üritas Arengufondi seadusevastaselt endale allutada

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi endine juht Tõnis Arro.
Arengufondi endine juht Tõnis Arro. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti tuntuimad juhtimiskonsultante Tõnis Arro lahkus suvel vaikse kokkuleppega majandusarengu stsenaariumidega tegeleva Arengufondi juhi kohalt. Nüüd aga puhkes skandaal, sest anonüümse allika poolt meediasse paisatud süüdistuste kohaselt näitas nõukogu esimehe Ville Jehe tellitud siseaudit Arro poolseid olulisi vigu: mitmel toolil istumine, üllatavalt suured koolituskulud ning soov erastada fondile kuuluv investeerimisfirma SmartCap.

Saatuslikuks osutunud siseauditi raportit nimetab Arro vaenulikuks, sest dokument ei eristanud väidetavalt olulist ebaolulisest ja hinnanguid faktidest ning ei aidanud fondi tööd parandada.

Millised olid need siseauditi raportist tulenevad etteheited, millega teid Arengufondi juhi kohalt tagandati?

Ma ei saaks öelda, et mind tagandati mingi auditi pärast, aga siseaudit ei olnud tõesti abistav, kui väga leebelt väljenduda. Auditi aruannet analüüsinud rahvusvaheline audiitorbüroo leidis, et esitatud tähelepanekutest olid enamus kas väheolulised, näiteks ebajärjekindlus mingite kulude konteerimisel raamatupidamises, või hinnangulised, näiteks, kas nõukogu poolt kinnitatud eelarve on piisavalt detailne. Leiti ka üksikuid olulisi puudusi, näiteks riigihangete korra järgimisel. Arvutite liising, mille kulu ühes kalendriaastas oli alla kümne tuhande euro, aga kuna liisingperiood oli kolme-aastane tulnuks enne liisimist korraldada riigihange. Vigu leiti esindus- ja muude kulude aruandluses ja dokumenteerimises. Ühelgi juhul ei saanud fond majanduslikku kahju.

Pikemat intervjuud loe homsest Postimehest või Postimees plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles