Tulumaksu langetamine tuleb

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus hümni laulmas
Valitsus hümni laulmas Foto: Sander Ilvest

Valitsus otsustas eilsel kabinetinõupidamisel tõsta avaliku sektori asutuste palgafondi vähemalt kolm protsenti ning langetada tulumaksumäära 20 protsendile, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Keskmisest suurema palgatõusu – 4,5 protsenti – saavad õpetajad ning sotsiaal-, kultuuri- ja sisejulgeoleku töötajad. Töötuskindlustusmakse langetatakse 2,4 protsendile võrreldes 3 protsendiga tänavu. Lisaks on valitsemisaladel võimalik erinevate sisemiste reformidega  palku veelgi  tõsta.  

«Innustame kõiki valitsemisalasid veelgi kokku hoidma sisemiste ümberkorralduste arvelt, et riik toimiks efektiivselt, pakkudes samas meie inimestele kvaliteetseid teenuseid,» ütles peaminister Taavi Rõivas. 

Pensionid tõusevad järgmisel aastal 5,9 protsenti, keskmine vanaduspension tõuseb 44-aastase staažiga inimesel 353 eurolt 374 euroni. Tulumaksu langetamise tulemusena tagatakse jätkuvalt pensionite maksuvabastus. Tulumaksuvaba miinimum tõuseb seniselt 144-lt eurolt 154 euroni kuus. Pensionäride täiendav maksuvaba tulu tõuseb seniselt 210 eurolt 220 euroni kuus. Seega on vanaduspensionäridel järgmisel aastal tulumaksuvaba 374 eurot kuus. 

Et suurendada perede toimetulekut, tõuseb esimese ja teise lapse toetus järgmise aasta 1. jaanuarist 19,18 eurolt 45 euroni. Pered, kes vajavad riigi tuge enam, saavad veel 45 eurot vajaduspõhist toetust lisaks ehk kokku 90 eurot nii esimese kui ka teise lapse kohta. Kolmanda lapse toetus tõuseb 76,7 eurolt 100 euroni.

Alates järgmisest aastast võrdsustatakse toimetulekutoetuse arvestamisel lapsed pere esimese liikmega ehk toetus lapsele saab olema 100-protsendiline. Kasvab ka tugiperede toetus 25 protsenti ning see hakkab olema praeguse 191 euro asemel 240 eurot. Toetus on mõeldud peredele, kus kasvav laps on eestkostel või hoolduslepingu alusel. Muudatus puudutab ligikaudu 2000 last.

Doktorandid saavad sotsiaalsed garantiid ning riik tasub ka noortega tegelevate 5-7 kutsetasemega treenerite palgast 50 protsenti. Kahekordistuvad tulemusstipendiumid.

Tõuseb töötutoetuse määr. 2014. aastal on see 3,62 eurot päev ja 2015. aastal 4,01 eurot päev. Töötutoetus on keskmiselt kuus 112 eurot 2014. aastal ja tõuseb 124,25 euroni 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles