Vene turismitööstust on tabanud pankrotilaine

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegevuse lõpetanud Vene reisikorraldaja Neva kliendid seisavad Peterburis firma kontori ukse taga järjekorras, et saada tagasi reisi eest makstud raha.
Tegevuse lõpetanud Vene reisikorraldaja Neva kliendid seisavad Peterburis firma kontori ukse taga järjekorras, et saada tagasi reisi eest makstud raha. Foto: STRINGER / REUTERS

Suured Vene turismifirmad on tegevuse lõpetanud, paljud neist süüdistavad Lääne sanktsioone ja rekordmadalat rubla kurssi. Tõsise poliitilise ja majandusliku olukorra tõttu valib üha vähem turiste Saksamaalt, Hispaaniast ja Itaaliast Venemaa puhkuse sihtkohaks, kirjutab 15min.lt.

Esmaspäeval lõpetas tegevuse Peterburi turismifirma Solvex-Tourne, teatas ITAR-TASS. 9000 firma klienti on parasjagu piiri taga, enamik neist Kreekas ja Bulgaarias. Ligi 8600 klienti on maksnud ettevõttele puhkuse eest lähikuudel, kuni jõuludeni välja.

Kolm kindlustusfirmat katavad 450 miljoni rubla (umbes 12 miljonit USA dollarit) ulatuses reisikorraldaja kahjusid, mis jätab kasutamata reiside kompensatsiooniks umbes 150 miljonit rubla. Et kõigi eelolevate reiside eest pole täit summat makstud, on tõenäoline, et kliendid saavad tagasi 70-80 protsenti makstud rahast.

Solvex–Tourne juht Tamara Haletskaja süüdistas keerulist poliitilist ja majanduslikku olukorda Venemaal mis on vähendanud nõudlust turismisektoris. Seetõttu on mitu firmat pankrotti läinud.

Juuli keskpaigast on lõpetanud töö 16 vene turismifirmat. Enim kliente oli neist Neval (17 000) ja Labirintil (40 000).

Turismimonitooringu World Travel Monitor andmeil olid venelased aastal 2013 Euroopas turistide hulgalt kolmas rahvus. Vene kodanikud teevad aastas ligi 32 miljonit reisi välismaale.

2014 esimesel poolaastal vähenes Venemaad külastanud Hispaania turistide arv 90 protsenti võrreldes sama perioodiga aasta tagasi. Itaalia turistide arv kukkus 60 ja Saksa turistide arv 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles