KIK vahendab Paldiski tuumaobjektile 2,1 miljonit euroraha

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paldiski tuumaobjekt, kus asub Eesti ainus radioaktiivsete jäätmete vaheladu.
Paldiski tuumaobjekt, kus asub Eesti ainus radioaktiivsete jäätmete vaheladu. Foto: Liis Treimann

SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetab Euroopa Liidu rahast Paldiski tuumaobjekti korrastamiseks vajalikke eeluuringuid 2 116 000 euroga. Toetus tuleb Euroopa Ühtekuuluvusfondist ning katab täielikult uuringute maksumuse, teatas keskkonnaministeerium.

«Võtame Paldiski projekti äärmiselt tõsiselt: tuumajäätmete puhul ei tohi olla mingit kahtlust, et kõik riskid on maandatud ning oht inimeste tervisele ja keskkonnale alatiseks likvideeritud. Seetõttu on esimene samm põhjalikud uuringud, mis peavad meile selle kindluse andma,» ütles KIKi nõukogu esimees, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Paldiski tuumaobjekti likvideerimine on riiklikult tähtis projekt, mille rahalise toetamise kohta tegi valitsus otsuse 21. augustil.

2040. aastal on plaanis eemaldada Paldiski tuumaobjektis asuvad kaks reaktorisektsiooni ning viia tööde käigus tekkivad radioaktiivsed jäätmed lõppladustuspaika. Eeluuringud aitavad enne lõplikke töid viia kurssi reaktorisektsioonides asuvate jäätmete iseloomuga, eemaldustööde tehniliste lahendustega ja eeldatava maksumusega. Samuti aitavad need valida sobivat lõpplahenduspaiga asukohta.

Eeluuringute läbiviimist juhib AS A.L.A.R.A, mis haldab tuumaobjekti 1995. aastast alates. «Eeluuringud on selle pika ja keerulise töö esimene etapp, mis peab andma meile 2015. aasta lõpuks täpse ülevaate olemasolevast olukorrast ja edasistest võimalustest sektsioonide demonteerimisel ja lõppladustuspaiga rajamisel,» ütles A.L.A.R.A esindaja Joel Valge.

Uuringutele järgnevad keskkonnamõju hindamised, vajalike lubade taotlemised, lõppladustuspaiga projekteerimine ja ehitamine ning alles siis saab alustada reaktorisektsioonide demonteerimisega.

Tänaseks on AS A.L.A.R.A lammutanud Paldiskis 39st mittevajalikust hoonest 36. Alles on veel reaktorisektsioone sisaldav peahoone, garaaž ja valvehoone. Objektile on rajatud juurde rahvusvahelistele ohutusnõuetele vastav radioaktiivsete jäätmete vahehoidla, kus ladustatakse kõik Eestis tekkinud radioaktiivsed jäätmed.

Paldiski kaks reaktorisektsiooni pärinevad nõukogude ajast, mil Pakri poolsaarele loodud sõjalises õppekeskuses viidi läbi tuumaallveelaevnike koolitusi. Õppekeskuse tuumareaktorid seisatati 1989. aastal ning tuumakütus eemaldati viis aastat hiljem ja transporditi Venemaale. Vastutus õppekeskuses asuvate saastunud rajatiste puhastamise ja  radioaktiivsete jäätmete käitlemise eest jäi Eesti kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles