Prantslasest eurovolinik peab kodumaa korrale kutsuma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse senine rahandusminister Pierre Moscovici peab hakkama peagi Euroopa Komisjoni liikmena enda koostatud riigieelarvet kontrollima.
Prantsuse senine rahandusminister Pierre Moscovici peab hakkama peagi Euroopa Komisjoni liikmena enda koostatud riigieelarvet kontrollima. Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Novembris ametisse astudes tuleb Euroopa Liidu värskel majandusvolinikul Pierre Moscovicil anda hinnang Prantsusmaa eelarvele, mille koostamise eest ta alles hiljuti isiklikult vastutas.

Selsamal päeval, kui Moscovicile volinikuportfell pihku pisteti, teatas tema mantlipärija kodumaal, et Pariis põrutab euroala eelarvereeglitega paikapandud puudujäägi piirist üle ka tuleval aastal.

Samuti, kirjutab Financial Times, kujuneb Mocovicist keskne tegelane debatis, mis võib lõhestada eurotsooni põhja- ja lõunaleeri enam kui miski muu alates kriisi kõrgpunktist: kas Brüssel peaks kasvu kannustamiseks eelarvereegleid lõdvendama?

Moscovici tõotas Financial Timesile, et on Prantsusmaaga sama karm kui iga teise riigiga. Ta lubas lähtuda Euroopa olemasolevatest eelarvereeglitest.

«Me ei ole kohustatud rakendama [neid] reegleid rumalalt või jäigalt,» täpsustas Moscovici. «Me võime võtta annuse, teatud annuse paindlikkust. Kuid paindlikkus pole [himudele] järeleandmine, paindlikkus pole [enesega] rahulolu, paindlikkus pole nõrkus. Paindlikkust ei saa rakendada eraldi staatuse alusel ühele üksikule riigile.»

Praegu veel Prantsuse parlamendiliikme ametis toetab Moscovici president Francois Hollande’i eelarveplaane. Peatselt eurovolinikuks kehastudes lubab ta nimetatud eelarve objektiivselt luubi alla võtta.

Igaks juhuks on Jean-Claude Juncker paigutanud Moscovici üle valvama kaks eelarvedistsipliini pooldajatena tuntud asepresidenti, soomlase Jyrki Kataineni ja Valdis Dombrovskise Lätist.

Moscovici lubas, et riidu nad kolmekesi ei lähe, vaid kavatsevad kõneleda ühist «komisjoni keelt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles