Margit Härma: puudega inimeste kaasamine kollektiivi aitab tõsta kõigi motivatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Härma
Margit Härma Foto: Tairo Lutter

Mamo kohvikuteketi perenaine Margit Härma peab erivajadustega inimeste töötamist oma ettevõttes kogu kollektiivi töökultuuri seisukohalt oluliseks ning käsitleb seda osana vastutustundlikust ärist. 

«Mitte keegi ei kurda oma raske elu üle, kui kõrval teeb tööd vaimupuudega inimene, kes on rõõmus ja saab oma tööga hakkama,» märkis Härma.

Härma sõnul aitab puudega inimeste kaasamine kollektiivi tervendada üldist õhkkonda ning tõsta kõigi motivatsiooni. Samas on ta seda meelt, et just väikeettevõtjad vajavad erivajadustega inimeste värbamiseks praktilist toetust: millise puudega inimesi ja millistele ametikohtadele võtta, milliste tööde puhul on nende efektiivsus suurim.

«Ettevõtjat tuleb õpetada, kuidas õpetada kogu oma ettevõtet võtma vastu uusi inimesi ja nendega toime tulla,» on ta veendunud.

Ettevõtte vastutustundlik juhtimine motiveerib nii juhte kui töötajaid. Kui ettevõtja maksab töötajatele näiteks mustalt palka, on ta ennast nurka mänginud. «Niipea kui maksad palka mustalt, oled tööandjana töötaja pantvang – sa ei saa temaga tülli minna või keerulistest teemadest rääkida. See pärsiks tohutult ettevõtte arengut, sh ka töötaja arengut.»

Ühe võimaliku lahendusena võiks Härma meelest korraldada süsteemse kampaania, kus väikeärid – näiteks poed ja toidukohad - saaksid uksele ausa maksumaksja märgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles