Valitsus leppis kokku 8,5 miljardi suuruse riigieelarve

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse istung, esiplaanil rahandusminister Jürgen Ligi.
Valitsuse istung, esiplaanil rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Liis Treimann

Valitsus jõudis tänasel kabinetinõupidamisel kokkuleppele järgmise aasta riigieelarve tuludes ja kuludes. Riigieelarve maht on 8,5 miljardit eurot ning valitsussektor on struktuurses ülejäägis 0,8 protsendiga sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on eelarve koostatud konservatiivselt ning majanduskasvu toetavalt. Valitsuse prioriteetidel on peaministri kinnitusel kindel rahastus olemas.

«Võrreldes kevadel otsustatud riigieelarve strateegiaga on struktuurne ülejääk suurem 0,6 protsendipunkti võrra SKP-st,» ütles peaminister. «Vajadust järgmisel aastal laenu võtta riigil ei ole. Eelarve ülejääk on vajalik selleks, et hoida riigi rahandus heas korras ning tagada kindlustunne tuleviku ees.»

Riigikaitse eelarve moodustab järgmisel aastal üle kahe protsendi SKP-st. NATO liitlastega kokku lepitud kahe protsendi tasemele lisanduvad liitlasvägede vastuvõtmisega seotud kulud.

Valitsus otsustas täna ka täiendavad investeeringud piiriturvalisuse suurendamiseks, kohtumenetluse kiirendamiseks ning kiirabireformi jätkamiseks.

Valitsuse teatel on eelarves kate samuti juba varem kokku lepitud tulumaksu ja töötuskindlustusmakse langetamisele ning lastetoetuste tõusule.

Eelarve eelnõu on valitsuse istungil otsustamiseks teisipäeval, 23. septembril. Edasi esitatakse eelnõu Riigikogule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles